2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Vihar – Volt, ahol három nap alatt több mint 90 milliméter esõ hullottForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-20 09:54:28
Volt, ahol 90 milliméternyi esõ hullott az elmúlt viharos, csapadékos három napon. Áprilisban egész hónapban azon a településen sem esett sokkal több, ahol a legtöbb csapadékot mérték – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból.

A meteorológiai szolgálat a honlapján közzétett írásában felidézte: ahogy már egy héttel ezelõtt is jelezték, a hét közepén megérkezett az a mediterrán ciklon, amely sokfelé jelentõs csapadékot és az ország nagy részén viharos szelet hozott. A ciklon legintenzívebb három napján (május 14. és 16. között) a legtöbb esõ az Alföld és a Dunántúl déli részén hullott, a legerõsebb szelek a Bakony és a Balaton térségében fújtak.

A legerõsebb szeleket csütörtökön napközben mérték. Erõs vihar volt az északkeleti országrészben, 80-100 kilométer/óra közötti széllökésekkel. Zalaegerszegen és Fonyódon 110 kilométer/óránál erõsebb szél is fújt. A Bakony, valamint a Balaton térségében a széllökések helyenként az orkánerejû (120 kilométer/órás) fokozatot is meghaladták, például Balatonmáriafürdõn és Balatonõszödön. A legerõsebb, 148,3 kilométer/órás széllökést Kab-hegyen mérték.

Szerdától péntekig országos átlagban 25 milliméter csapadék hullott, eloszlása azonban egyenetlen volt. A Bakony térségében és az Alpokalján 40 milliméternél is több, míg a déli országrészben 60-70 milliméter fölötti értéket is mértek. A Tolna megyei Bátaapátin 67,7 milliméter, Csongrád megyében Szegeden 70,5 milliméter, Kübekházán pedig 76,4 milliméternyi esõ hullott. Baranya megyében Pogány községben 78,4 milliméternyi csapadék esett. A három nap alatt lehullott legnagyobb mennyiséget (91,9 millimétert) a meteorológiai szolgálat Pécs Árpádtetõ állomásán rögzítették.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján ez nem sokkal marad el az áprilisban, egy egész hónap alatt lehullott legtöbb havi csapadéktól. Az elõzõ hónapban a legtöbb esõ (98,9 milliméter) a Bács-Kiskun megyei Karapancsán esett le. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pátyodon egész hónapban mindössze 12,9 milliméternyi esõ hullott.

A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy a sok csapadékot és erõs vihart okozó ciklon gyengülésével, távoztával a következõ napokban szárazabbra, melegebbre fordul az idõ, és erõs szél sem várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!