2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A korábbinál nagyobb mecénás lenne az MNBForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-21 16:57:14
Címkék: Bihari hírek, mnb
A jegybank korábbi vezetéséhez képest az MNB jelenlegi irányítása lényegesen nagyobb szerepet vállalna a kultúra támogatásában – utalt rá Balog Ádám, az intézmény alelnöke a Kossuth Rádióban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi vezetése bõvebbnek látja a feladatát a kultúra támogatásában, mint a jegybank elõzõ irányítása – mondta a 180 percben Balog Ádám, az intézmény alelnöke azzal kapcsolatban, hogy a sajtó arról cikkezett, nagy értékben kívánnak mûkincseket vásárolni.

A 180 percnek nyilatkozva hangsúlyozta, az MNB múlt héten bemutatott alapokmányában azért szerepel a kulturális értékmegõrzés témaköre, mert az intézmény a pénzügypolitikán túl is lát feladatokat a maga számára, olyan tevékenységekben, amelyek általában az állam, a nemzet érdekeit szolgálják. Az MNB a szoros értelemben vett feladatain túli területeken is tud segíteni, adott esetben gyorsabban, mint más intézmények – ha van rá kerete, illetve a gazdálkodása lehetõvé teszi – mondta Balog Ádám. Hozzátette: a kultúrát a jegybank korábbi vezetése is támogatta, amihez képest a mostani viszonyulás a potenciális kereteket tekintve képvisel változást.

Balog Ádám kérdésre válaszolva azt mondta, a kulturális értékmegõrzés hangsúlyozása az alapokmányban nem függ össze az említett sajtócikkekkel, a dokumentum elõkészítéséhez már régen hozzáláttak. Balog Ádám a Kossuth Rádió mûsorában az MNB belsõ alkotmányának tekinthetõ alapokmányának általános céljáról azt mondta, azért akarták összefoglalni jelenlegi összes tudásukat egy dokumentumban, mert úgy látták, a külvilágnak nehezen érthetõ, mit is csinál a jegybank. Bár azt a legtöbben tudják, hogy az MNB az inflációkövetéssel, az alapkamat manipulációjával foglalkozik, ezt a tevékenységet nagyon árnyalni kell, hogy tudni lehessen, mit jelent ez tulajdonképpen.

Az alapokmány funkciója az is, hogy kiderüljön, mit csinál a jegybank az alaptevékenységén kívül – ennek része a kulturális mecenatúra. Hozzátette: az MNB függetlensége önmagában nem ér sokat, ezért gondolták, hogy a függetlenség és felelõsség legyen a két elsõrendû hívószavuk. Utóbbiból vezethetõ le sok minden, ami a lakosság számára is érdekes, például, hogy mit tesznek egy hitelösztönzési program során, illetve hogyan tudnak beavatkozni a hitelezés alakulásába.

Az MNB csütörtökön mutatta be alapokmányát; Balog Ádám akkori sajtóbeszélgetésen azt is közölte, hogy június elsõ hetére elkészítik a részletes társadalmi felelõsségvállalási koncepciót. Elmondta: az elmúlt években a jogi és gazdasági környezet is jelentõsen változott, amit integrálni kell az MNB mûködésébe, másrészt a jegybank alapításának 90. évfordulójáról is megemlékeznek azzal, hogy az alapokmányban újrafogalmazzák a bank küldetését, jövõképét, alapértékeit, illetve kiemelt stratégiai és intézményi céljait.

Az alapokmány nem jogi dokumentum, leíró jellegû, nem módosítja az alacsonyabb szintû jogszabályokat - mondta az alelnök.  A dokumentumban újdonság, hogy megfogalmazza a jegybank gazdasági függetlenségét is. Az MNB ugyanis vállalja, hogy a jegybanki eszközrendszert és forrásokat – elsõdleges céljának veszélyeztetése nélkül - arra törekedve mûködteti, hogy a központi költségvetésnek ne keletkezzen a jegybank felé fennálló térítési kötelezettsége. Az érvényes jogszabályok szerint a jegybank veszteségének az eredménytartalékot meghaladó részét a költségvetésnek meg kell térítenie. Függetlensége szimbólumának tartja, hogy maga dönt eredménye felhasználásáról, azt többek között társadalmi felelõsségvállalásra, kulturális értékmegõrzésre használja. Kész az MNB alapokmánya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!