2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Lehetséges megoldás a pálinka kötelezõ bevizsgálása piacra jutás elõttForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-24 19:26:22
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik lehetséges megoldásnak tartja a pálinka piacra kerülés elõtti kötelezõ hatósági vizsgálatát a hungarikum pálinka kiemelkedõ minõségének megõrzése érdekében – közölte a tárca csütörtökön az MTI érdeklõdésére.

A VM válasza szerint a minisztérium és a hatóság legfontosabb célja a hungarikum pálinka kiemelkedõ minõségének megõrzése, az élelmiszer-biztonsági ellenõrzés és a tisztességes versenyhelyzet fenntartása. A minisztérium és a hatóság is vizsgálja annak lehetõségeit, mely eszközök igénybevételével teljesülhetnének ezek a célkitûzések. “A sajtóban megjelent tervek, miszerint minden pálinkát piacra jutás elõtt kötelezõ lenne bevizsgáltatni a Nébih-nél, a hatóság szerint az egyik lehetséges megoldás” – írták.

A hvg.hu portál a Buksza fogyasztói blog Új szigorúbb pálinkaszabály jöhet címmel megjelent cikkére hivatkozva írt arról: a pálinkapiacért felelõs Nébih szeretné megteremteni annak a lehetõségét, hogy a pálinkákat piacra kerülésük elõtt kötelezõ legyen minõsíteni. Így nem fordulhatna elõ, hogy bizonyos vendéglátóipari egységekben a nyitott palackokba a magánfõzés során készült pálinkák kerüljenek – olvasható a portálon. A Buksza szerint a forgalomba helyezés elõtti ellenõrzés abból a szempontból örömteli, hogy lényegében kiirtja a hamisítványokat, de figyelemmel kell lenni arra, hogy az elõzetes minõsítés pénzbe kerül, a kisebb pálinkafõzdék számára pedig számottevõ megterhelést jelenthet. Mint írták, további következmény az esetleges kötelezõ ellenõrzésre fordítandó kiadások miatt a pálinkák drágulása lehet.

A VM tájékoztatása szerint a minisztériumban jelenleg nem zajlik a pálinka kötelezõ forgalomba helyezés elõtti ellenõrzésével kapcsolatos jogszabályi elõkészítõ munka.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!