2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
A robogók erõsebb légszennyezõk, mint a teherautókForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-26 09:30:00
A kutatók nagyszámú jármû kibocsátását elemezték, és megnézték Európa, Amerika és Ázsia egyes városainak légszennyezettségét.

A robogók erõsebben szennyezik a levegõt, mint a teherautók - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A járó motorral várakozó robogó sok ezerszer több, szmogot keltõ aeroszolt, vagyis az áramló levegõben lévõ egyszerû részecskét vagy folyadékcseppet bocsát ki, mint a nagyobb jármûvek - idézte a The Daily Telegraph a Nature Communications címû lapban megjelent tanulmányt.

Ez azt jelenti, hogy noha az autókhoz és teherjármûvekhez viszonyítva a robogók száma alacsony, fajlagosan mégis több szennyezõ anyagot engednek a városok levegõjébe, mint a nagyobb közlekedési eszközök.

A kutatók a rákkeltõ benzolt és más - reaktív oxigén eredetû - mérgezõ anyagokat is nagy arányban találtak a robogók emissziójában. Arra figyelmeztettek, hogy keresztezõdésben robogó mögött várakozni is igen erõsen egészségkárosító lehet.

Kimutattuk, hogy az általános vélekedéssel szemben a robogók a városok domináns légszennyezõi lehetnek, annyi kormot és különösen mérgezõ szerves részecskét bocsátanak ki - mondta Markus Kalberer, a Cambridge-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzõje.

A robogókat jellemzõen kétütemû motor hajtja, mely sokkal kisebb hatékonysággal égeti az üzemanyagot, kipufogórendszere pedig kevésbé szûri ki a szennyezõ anyagokat, mint a modern gépjármûvekbe épített katalizátorok. A kutatók nagyszámú jármû kibocsátását elemezték, és megnézték Európa, Amerika és Ázsia egyes városainak légszennyezettségét.

Arra következtettek, hogy bár az Európai Unióban az üzemanyagnak csak egy százalékát használják robogók hajtására, mégis jelentõsen és költséghatékonyan lehetne csökkenteni a városok levegõjének szennyezettségét, ha a kétütemûek forgalmát korlátoznák. Egyes városokban az utak környékén tapasztalható légszennyezésnek akár kétharmad része is a kétütemû robogóktól származhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!