2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A megelõzést és a terápiát is kutatjákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-28 09:09:21
A tüneti kezelésen túl az oki terápia megtalálását is célozza az egyetem 150 ösztöndíjasának kutatása a Nemzeti Kiválóság Programban.

Az elméleti és klinikai orvostudományok, valamint a gyógyszertudományok területén jelenleg a Debreceni Egyetem 150 fiatal kutatója részesül a Nemzeti Kiválóság Program támogatásában. Az ifjú tehetségek a leggyakoribb betegségeket – köztük a szív- és érrendszeri, idegrendszeri, daganatos, krónikus gyulladással járó és az anyagcsere betegségeket – kutatják a kórképek minél részletesebb megértése, a gyorsabb és pontosabb diagnózis és a hatékony kezelés kidolgozása érdekében. Sok betegség esetében jelenleg még csak a tüneti kezelésre van lehetõség, az új kutatások azonban hozzájárulhatnak a hatékonyabb megelõzéshez és a betegségek okainak megtalálásához – mondja Rajnavölgyi Éva egyetemi tanár, az Immunológiai Intézet igazgatója.

A kutatás színvonalának emelése és a versenyképesség növelése érdekében a Debreceni Egyetem számára is kiemelt fontosságú a megfelelõ kutatói utánpótlás biztosítása. Az Európai Unió Nemzeti Kiválóság Programjának sokrétû ösztöndíjrendszere az eredményes fiatal szakemberek kutatási tevékenységét, szakmai fejlõdését valamint a munkájukhoz szükséges optimális feltételek megteremtését is támogatja.

Az egyetem kutatásfejlesztési céljainak elõsegítésére az Immunológiai Intézet és a Nemzeti Kiválóság Program május 29-én közös konferenciát szervez, ahol az érdeklõdõk délelõtt a támogatási rendszert és a kutatási programokat ismerhetik meg, délután a Debreceni Egyetem 14 ösztöndíjas fiatalja mutatja be saját orvosi, élettudományi vagy biológiai témájú kutatási eredményeit, 18 ösztöndíjas pedig poszter prezentációval vesz részt az Élettudományi Központban tartott tanácskozáson.

A konferencia részletes programja itt érhetõ el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!