2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Matolcsyék újra kamatot vágtak, bejöttek a jóslatokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-28 10:01:53
Újabb történelmi mélypontra, 0,10 százalékponttal 2,4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács keddi ülésén.

A döntés megfelel az elemzõi várakozásoknak. Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor a jegybanki alapkamat 7 százalékon állt.

A mostani döntés elõtt londoni elemzõk azt mondta, a várakozásoktól messze elmaradó legutóbbi inflációs adatok azt valószínûsítik, hogy a tanács újabb kamatcsökkentést hajt végre kedden, ugyanakkor az elõrejelzéseket jóval meghaladó elsõ negyedévi GDP-növekedés nyomán az sem kizárt, hogy egyelõre szünetet tart az enyhítési ciklusban, vagy lassítja ütemét.

Matolcsyék még megfontolják a további kamatvágást

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerint a gazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásától függ a további kamatcsökkentés. Kedden újabb történelmi mélypontra vágták a kamatot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján, a júniusi inflációs jelentés alappályájának és kockázati forgatókönyveinek ismeretében dönt majd a kamatcsökkentési ciklus folytatásáról - közölte a kamatdöntést követõen honlapján az MNB.

A monetáris tanács keddi ülésén újabb történelmi mélypontra, 0,10 százalékponttal 2,4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

Az MNB indoklása szerint Magyarország kockázati megítélésének javulása mellett volt lehetõség az alapkamat óvatos csökkentésére.

A jegybank kifejti, hogy a nemzetközi befektetõi hangulat az elmúlt hónapban támogatóan alakult, ugyanakkor annak alakulását a folytatódó ukrán-orosz konfliktus következtében bizonytalanság övezi. A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!