2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Költségplafont vár el a nyugdíjbiztosításoknál az MNBForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-28 10:08:20
Címkék: Bihari hírek, mnb
Ajánlást adott ki a jegybank "az átlátható költségszerkezetû és konstrukciójú, értékálló, az ügyfeleknek elõnyös nyugdíjbiztosítási termékek hazai elterjedéséhez".

A Magyar Nemzeti Bank hétfõi, a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos háttértájékoztatóján elmondták: az MNB ajánlást jelentetett meg a nyugdíjbiztosításokról azt követõen, hogy 2014 januárjától személyi jövedelemadó-kedvezménnyel támogatják a magánszemélyek nyugdíjbiztosítási megtakarításait. A jogszabályváltozásra kezdeményezõen reagáló jegybank iránymutatásának célja, hogy az általa meghatározott jó gyakorlatnak megfelelõ konstrukciókkal épüljön fel az adózás terén ösztönzõvel támogatott hazai üzleti nyugdíj-biztosítási piac.

Nagy Koppány felügyeleti igazgató és Szebelédi Ferenc felügyeleti fõosztályvezetõ elmondták: napjainkban a piacon magas és alacsony költséggel járó nyugdíjbiztosításokat is lehet kötni, átlagosan azonban a nyugdíjbiztosítások magasabb költségû befektetésnek számítanak.

úAz MNB megpróbálta összevetni a különféle adókedvezménnyel járó, nyugdíjcélú termékek költségszerkezetét, ennek alapján 15 éves futamidõ és átlagos, 6 százalékos hozam mellett az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében 1,87 százalékos, a nyugdíj-elõtakarékossági számla (NYESZ) esetében 0,73 százalékos az átlagos vagyonarányos teljesköltség-mutató. A TKM (teljesköltség-mutató) vagyonra vetített mutató, amely jelzi, hogy hozzávetõleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy költségmentes hozamhoz képest egy biztosítási termék esetében.

A jegybank ajánlásának elvárása az, hogy különösen a konstrukciók szerkezetét és költségeit tekintve egyszerû szerkezetû, átlátható és az ügyfélnek elõnyt adó nyugdíjbiztosítások jelenjenek meg a hazai piacon. Fontos, hogy a biztosító olyan, az ügyfél igényeinek megfelelõ ösztönzési rendszert alakítson ki, amely elõsegíti a szerzõdések tartós fennmaradását, és a fogyasztók szakszerû közvetítést kapjanak. Elvárás az is, hogy a termékekhez kötõdõ adóelõny az ügyfelek nyugdíjcélú megtakarításait gyarapítsa, ne a biztosítókhoz kerüljön.

A futamidõ függvényében 3,5-4,25 százalék közötti szinten maximált TKM-et tart kívánatosnak az MNB a nyugdíjbiztosítások terén, azaz 10 éves lejáratnál legfeljebb 4,25 százalék, 15 évesnél 3,95 százalék, 20 éves futamidõnél pedig 3,5 százalék teljesköltség-mutatót (TKM) tart elfogadhatónak a jegybank.

Az MNB-ajánlás kitér arra is: mivel a nyugdíj célja rendszeres, élethosszig tartó jövedelem a nyugdíjba vonulás után, szükséges, hogy ezek a termékek az igényekhez alkalmazkodó járadékszolgáltatást is tartalmazzanak. Ha az ügyfél viseli a befektetési kockázatot (unit-linked termékek esetében), akkor elvárható, hogy a biztosító kínáljon az ügyfél adott életciklusának megfelelõ befektetési lehetõségeket.

Fontos elvárás az is, hogy a nyugdíjbiztosításokat az azok sajátosságait ismerõ, befektetési ismeretekkel is bíró, jól képzett közvetítõk árusítsák, akik - az ügyfelek igényeinek helyes felmérése után - a fogyasztóknak megfelelõ terméket ajánlanak - közölték a jegybanki vezetõk.

A jegybank elvárása a biztosítóktól és biztosításközvetítõktõl, hogy az ajánlást 2014. július 1-jétõl alkalmazzák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!