2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szakértõ: vélt legalitásuk miatt népszerûek a dizájner drogokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-29 09:36:35
A dizájner drogoknak nevezett kábítószerek kerültek a fogyasztók népszerûségi listájának elejére az utóbbi idõben; a vegyületek egy része még nincs tiltólistán, így beszerezhetõ, de fogyasztásuk rendkívül veszélyes, hiszen a drogok hatásai pontosan nem ismertek – mondta az MTI-nek a Bûnügyi Szakértõi és Kutatóintézet szakértõje.

Csesztregi Tamás egy szegedi konferencián kifejtette: 2010-ig a marihuána, az ecstasy és az amfetamin volt az az anyag, amit a fiatalok a bulikban jellemzõen “fogyasztottak”. Akkor jelent meg a mefedron, ami néhány hónap alatt elöntötte a piacot, részben legalitása, részben könnyû hozzáférhetõsége miatt egyre szélesebb körben kezdték használni. Miután 2010 végén a szert betiltották, újabb és újabb szintetikus vegyületek jelentek meg a piacon.

Jellemzõ, hogy a fogyasztók az éppen legális, de teljesen ismeretlen hatású és következményû szerek felé próbálnak fordulni, de a szabályozás folyamatosan követi a piacon levõ anyagok körét és szélesíti a tiltó listát.

A vegyületek elsõsorban Kínából származnak, ahol nagyon nagy tételben gyártják és forgalmazzák õket. Viszonylag egyszerûen lehet azokat rendelni, elsõsorban azokat, amelyek nincsenek tiltó listán, ellenõrzésük azonban nagyon nehéz.

Két fõ családja van a szereknek. Az egyik általában fehér por formájában van jelen, azt lenyelik vagy felszippantják, a legdivatosabbak azonban a szintetikus kannabinoid családba tartozó vegyületek, amelyeknél a szintetikus vegyületet növényi hordozóra viszik fel és cigarettaként elszívják. A dizájner drogok piacán egyik napról a másikra nem lehet megjósolni, hogy milyen vegyületek kerülnek ki. Nem lehet tudni, hogy ezek veszélyesebbek lesznek-e, mint a korábbiak, és azt sem, hogy milyen hatásuk lesz, milyen egészségügyi problémát okoznak – magyarázta a szakember, Hozzátéve: az utóbbi idõben rendkívül veszélyes anyagok jelentek meg.

A szintetikus kannabionidok körében egyre újabb és újabb vegyületek jelennek meg. Ezeket a fogyasztók gyakran már nem is nevezik néven, internetes portálokon rövid betûneveket lehet találni. Fehér por formájában szerezhetõk be, felvihetõk növényi anyagra – mûfûre – és cigarettaként elszívhatók. A hatásuk hasonló a kannabiszhoz, hiszen ugyanazon az agyi mûködési mechanizmuson fejtik ki hatásukat, azonban a konkrét hatásokról, kockázatokról nagyon keveset lehet tudni.

A mûfüvek fogyasztása egyelõre csak akkor bûncselekmény, ha olyan hatóanyag van rajtuk, amely a tiltó listán szerepel. Ekkor új pszichoaktív anyaggal visszaélésnek minõsül a fogyasztás, elõfordulnak viszont olyan esetek, amikor új vegyületek jelennek meg, amelyek nincsenek a listán, és akkor a fogyasztó nem követ el bûncselekményt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!