2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Bankszövetség: az MNB ötlete csökkentheti lakossági hitelezéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-31 10:45:31
A szervezet szerint a jövedelemarányos törlesztõrészlet szabályozás 30 százalékkal csökkentheti az új lakossági hitelek kihelyezését.

A Magyar Nemzeti Bank által tervezett jövedelemarányos törlesztõrészlet (PTI) szabályozás várhatóan mintegy 30 százalékkal csökkentheti az új lakossági hitelek kihelyezését, emiatt késik majd a trendforduló a hitelnyújtásban - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára a Magyar Lízingszövetség közgyûlésén, kedden Budapesten.

Kiemelte: az eddigi megbeszélések alapján a kormány 2016 elõtt nem lát lehetõséget arra, hogy az együttmûködésért, a hitelezési aktivitás várható bõvítéséért cserébe kedvezményt adjon a bankadóból a magyarországi hitelintézeteknek. A mostani megbeszélések alapján várható viszont a pozitív adóslista kötelezõvé tétele - fûzte hozzá a bankszövetség fõtitkára. Hangsúlyozta: a bankszövetségnél arra számítanak, hogy az önkormányzati választások környékén jön a devizahiteles csomag.

Kovács Levente a bankszektor globális kihívásai között említette a bázeli szabályozást, a bankszanálási mechanizmust, a strukturális problémákat és a fogyasztóvédelmi kérdéseket. A fõtitkár kiemelte: a politikai elit mára visszaszerezte a pénzügyi szektor felett azt a hagyományos hatalmat, amelyet a történelem folyamán sokáig élvezett.

A jelenlegi folyamatokat elemezve elmondta: megszûnik a magyarországi bankok esetében a likviditásimport, napjainkra 104 százalékra esett vissza a bankszektor hitel/betét aránya, és hamarosan elérheti a 100 százalékot is. Emögött óriási szóródás húzódik meg: a szövetkezeteknél és egyes nagybankoknál 30-80 százalék közötti ez a hányad, más bankoknál akár 150 százalék körüli a mutató. Rámutatott: csökken a bankok bevételi bázisa, amit a jegybanki kamatcsökkentés tovább mérsékel, viszont a hosszú távú terhek megmaradnak a banki költségek között.

Kovács Levente úgy ítélte meg, hogy az önkormányzati választások környékén jön a devizahiteleseket érintõ csomag, az a bankszövetség várakozása, hogy az árfolyamgát kibõvítésével, azaz a kötelezõ tételével, illetve a teher kis mértékben a bankszektorra terelésével fogják megoldani a problémát. A bankszövetség szerint elfogadható, kedvezõ a jelenlegi árfolyamgát, ezért ennek valamifajta átalakítását támogatnák - mondta Kovács Levente.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség fõtitkára a közgyûlés után elmondta: egyetértenek a bankszövetséggel, a jegybank tervezett jövedelemarányos törlesztõrészlet (PTI) szabályozása a lízingcégeknél is visszavetheti a lízingelést, az új kihelyezéseket. Kiemelte: várhatóan a pályakezdõket, a kis- és közepes cégeknél dolgozókat és a vidékieket érinti majd ez kedvezõtlenül, mert ezeknél a társadalmi csoportoknál alacsony a legális, adózott jövedelem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!