2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A magyarok harmada füstölForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-02 08:38:30
A dohányosok általában 7,5 évvel élnek rövidebb ideig – többek között ezért is érdemes letenni a cigit, nemcsak a május 31-i dohányzásmentes napon.

A dohányzással összefüggõ betegségekben évente ötmillió ember hal meg világszerte, ebbõl harmincezren Magyarországon, és minden ötödik haláleset a dohányzás miatt következik be. Hazánkban a rendszeresen dohányzók 28 százaléka nõ, 40 százaléka férfi, és különösen sok az ifjú dohányos. A 20 évesnél fiatalabbak több mint 40 százaléka rendszeresen rágyújt, a 16 évesek háromnegyede pedig már kipróbálta a cigarettát, és 16 százalékuk függõnek mondható. A függõséget a nikotin okozza, amely a dohánynövény levelének alkaloidja és a dohányfüst aktív hatóanyaga. Színtelen, lúgos kémhatású, olaj sûrûségû folyadék, vízben és zsírokban egyaránt jól oldódik.

A dohányfüstben található égéstermékek egy részét a cigaretta filtere kiszûri, a legkisebbeket azonban nem, így azok a légutakba kerülnek, ahol a nyálkahártyát irritálják, és folyamatos gyulladásban tartják. A rákkeltõ hatás szempontjából a kátránytartalomnak van kiemelt jelentõsége. A tüdõrák – melynek 90 százaléka a dohányzás miatt alakul ki – vezetõ halálok Magyarországon. Az idült hörghurut és a tüdõtágulás (COPD) elõfordulásának 80 százaléka is összefügg a dohányzással, míg a szív- és érrendszeri megbetegedések 41 százalékáért ugyancsak a cigaretta felelõs – figyelmeztet Szilasi Mária egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Tüdõgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A dolgozó felnõttek fele és a fiatalok 80 százaléka passzív dohányos: egy dohányfüstös helyiség levegõjébõl néhány óra alatt annyi rákkeltõ anyag kerülhet a szervezetükbe, mintha több szál cigarettát szívtak volna el.

- A rendszeresen füstölgõk 70 százaléka évente le szeretné tenni a cigarettát, de mindössze 3 százalékuknak sikerül saját akaraterejükkel elérni ezt. Az elhatározás alapja legfõképpen az egészség és a jó közérzet miatti aggodalom. A dohányzásról való leszokás támogatása szervezetten 1994-ben indult el Magyarországon a tüdõgondozókban – teszi hozzá a tüdõgyógyász.

A dohányzás visszaszorítására legjobb eszköz a megelõzés. Ha a jelenlegi tizenévesek nem kezdenek el dohányozni, ez a halálozási adatokban 30-50 év elteltével jelentkezik. Egy kutatás szerint, ha valaki 35 éves kora elõtt abbahagyja a dohányzást, akkor hosszú távú életkilátásai majdnem azonosak a sosem dohányozókéval.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!