2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
EP-választás – Jogerõs az EP-választás eredményeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-04 08:59:38
Jogerõssé vált a májusi európai parlamenti (EP-) választás eredménye, miután a Kúria kedden elutasította a választás eredményét megállapító határozat ellen benyújtott egyetlen jogorvoslati kérelmet.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) május 30-án állapította meg az EP-választás eredményét a szavazóköri jegyzõkönyvek és a külképviseleteken leadott szavazatok megszámlálásáról kiállított jegyzõkönyv alapján. Az NVB-határozat ellen a Seres Mária Szövetségesei párt NVB-be delegált tagja nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelemnek minõsülõ beadványt.

A Kúria kedden meghozott – és internetes oldalán közzétett – végzésében érdemi vizsgálat nélkül elutasította a felülvizsgálati kérelmet. Végzésében utalt arra, hogy a bírósági felülvizsgálatban kötelezõ az ügyvédi képviselet, és a beadványozó sem ügyvédi meghatalmazást, sem a saját ügyében eljárás feltételeit nem igazolta. Ezért a Kúriának érdemi vizsgálat nélkül el kellett utasítania a beadványt.

A Kúria szerint az is megállapítható az iratokból, hogy a kérelmezõ az NVB tagja, a választási eljárási törvény szerint ugyanakkor nem nyújthat be fellebbezést és bírósági felülvizsgálati kérelmet az ügyben eljáró választási bizottság tagja. Ennélfogva pedig a kérelmezõ – mint a támadott határozatot hozó választási bizottság tagja – ügyvéd útján sem lenne jogosult a határozat felülvizsgálatát kérni – szögezte le a Kúria.

Az EP-választás eredménye ellen ez az egyetlen jogorvoslat érkezett, és mivel ez lezárult, a választás eredménye jogerõssé vált.

Az NVB ezután várhatóan még a héten elfogadja a választás eredményérõl szóló közleményét, amelyet a Magyar Közlönyben kell közzétennie.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!