2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Magyar-Kazah partnerségi megállapodás születettForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-05 09:04:09
A nyugati integráció és a keleti nyitás együtt teheti sikeressé Magyarországot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután fogadta Karim Maszimov kazah miniszterelnököt és aláírták a két ország közötti stratégiai megállapodást. A magyar kormányfõ szerint a világgazdasági helyzet változik, a régi receptek érvényüket veszítik, ezért innovatív, gyors és bátor gondolkodásra van szükség.

Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, kõolaj- és földgáztartalékait tekintve pedig ugyancsak az elsõ tíz között van. Orbán Viktor két évvel ezelõtt járt Asztanában, most Budapesten fogadta a kazah miniszterelnököt. A két kormányfõ tárgyalásának fõ témája a világgazdaság helyzete volt. A kétoldalú egyeztetést követõen a magyar kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kazah kormányfõvel.
Orbán Viktor azt mondta: a magyar kormány nagyra tartja Kazahsztánt, amelynek világgazdasági súlya, és világpolitikai jelentõsége évrõl-évre nõ. Ezért kötött partnerségi megállapodást Magyarország a Közép-Ázsia állammal.

„Ez a megállapodás egy stratégiai együttmûködésrõl szól. Kifejezi azt az eltökéltségünket, hogy keressük azokat lehetõségeket, ahol az együttmûködés mindkét ország elõnyére válik. A tárgyalások során néhány ilyen területet beazonosítottunk. Mint a mezõgazdaság, az energetika, tudomány és technológia vagy éppen a gyógyszeripar” - mondta a miniszterelnök.

Karim Maszimov kiemelte: Kazahsztán Magyarországot fontos partnerének tartja. „Nagyon örülünk, hogy Magyarország Közép- Kelet Európában elsõként alakított ki stratégiai kapcsolatokat az országunkkal. Ezzel egy új oldal íródott Magyarország és Kazahsztán kapcsolatainak történelmében” - mondta a kazah kormányfõ.

Magyarország és Kazahsztán között a kereskedelmi forgalom folyamatosan bõvül. Tavaly a közép-ázsiai ország Magyarország 3. legnagyobb külkereskedelmi partnere volt a Független Államok Közösségének országai között. Az áruforgalom meghaladta az 56 milliárd forintot. Ez 6,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!