2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Róna: Közel a döntés az egyoldalú szerzõdésmódosításról isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-05 09:52:07
A Ma reggelnek nyilatkozó közgazdász úgy tudja, az Európai Bíróság válasza hetek kérdése, és ez a döntés már az egész devizahitel-konstrukció jogi státuszát befolyásolhatja. Ha ezt az elemet is elkaszálják, már súlyos milliárdokról lesz szó.

Érvénytelen az árfolyamrés a Kásler-ügyben – mondta ki a Kúria kedden. A határozat kizárólag a Kásler házaspár és az OTP közötti devizahitel-szerzõdésre vonatkozik, ám június 16-án jogegységi döntést hozhat a Kúria több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben. Olyan pontokat mérlegel majd a Polgári Kollégium, amelyek a szerzõdési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatosak. Ez a határozat minden magyar bíróságra kötelezõ lesz. Dr. Simonné dr. Gombos Katalin a Kúria Polgári Kollégiumának sajtószóvivõje a szerdai Ma reggelben a döntést értelmezve elmondta: a Kúria tisztességtelennek találta azokat a szerzõdési feltételeket, amelyek azt árfolyamrésre vonatkoznak, és azt mondta ki, ezek helyébe a teljes idõtartam alatt az MNB aktuális középárfolyamát kell állítani, azaz a folyósításkor és az egyes törlesztõ részletek elszámolásának idõpontjában is.

Róna Péter közgazdász, aki az elmúlt években már többször felemelte a hangját az árfolyamrés miatt, az M1 szerda reggeli mûsorában teljes mértékben helyesnek mondta a Kúria döntését, de hozzátette azt is: a döntés további tartalma, hogy a fiktív devizaügyletek miatt tisztességtelen az árfolyamrés körüli jutalékok megállapítása is. Fikciós adásvétel után ugyanis nem lehet díjat felszámolni, márpedig a devizára vonatkozó ügyletek nagy része fikció volt. A közgazdász megerõsítette, kitart amellett, hogy ezekben az esetekben - bár decemberben a Kúria még más álláspontra helyezkedett -, a hitelszerzõdések forintszerzõdések, amelyrõl leválik a soha meg nem történt árfolyam-tranzakció. Róna beszélt arról is, óriási csalódás a számára, hogy a magyar jogrendszer, jogásztársadalom évek óta nem tudja kielégítõen megoldani a devizahitel-ügyletekhez kapcsolódó problémákat. Most is csak egy részleges megoldás született egy viszonylag egyszerû kérdésre, de ez a meglehetõsen csekély gazdasági súlyú válasz akár már 5-6 évvel ezelõtt is megérkezhetett volna - tette hozzá.

Ha azonban az egyoldalú szerzõdésmódosításra vonatkozó részt is elkaszálják, már súlyos milliárdokról lesz szó – hívta fel a figyelmet a közgazdász, aki úgy tudja, az Európai Bíróság válasza már nagyon közel van, hetekrõl lehet szó, és ez a döntés már az egész szerkezet jogi státuszát befolyásolhatja. A közgazdász egyébként továbbra is azt látja megoldásnak, hogy miután ez egy forinttranzakció volt, hiszen az adós forintot kapott és forinttal tartozik, így kamat is forintban számolandó, az pedig az MNB mindenkori alapkamata plusz egy ilyen ügylethez fûzõdõ megfelelõ marzs kell legyen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!