2024. április 23. Kedd, Béla.
 
A Fidesz bevezetné a kettõs többség elvét a fõvárosi közgyûlésbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-06 09:07:46
A kettõs többség elvének bevezetését javasolja a Fidesz a fõvárosi közgyûlési döntéshozatalban - mondta Rogán Antal, a kormánypárt országgyûlési frakcióvezetõje csütörtökön az MTI-nek.

A kettõs többség elve azt jelenti, hogy egy döntéskor egyrészt szükség lesz arra, hogy a többség - vagyis a 33 képviselõbõl legalább 17 - jóváhagyja a javaslatot, másrészt legalább annyi kerületi polgármester igen szavazata is kell majd, amennyien Budapest összlakosságának minimum a felét - plusz egy embert - képviselik - ismertette a Ház elõtt fekvõ önkormányzatitörvény- módosításhoz benyújtott fideszes módosító javaslat tartalmát Rogán Antal.

A lakosságszám alapjául a választás évében rögzített lélekszám szolgál majd az adott önkormányzati ciklusban. Emlékeztetett, hogy a lisszaboni szerzõdésben is érvényesül a kettõs döntéshozatal elve, amikor nem egyhangúlag kell dönteniük az Európai Unió tagállamainak. Ekkor ugyanis egyrészt a tagállamok többségének, másrészt legalább annyinak az igen szavazata kell, hogy kijöjjön az unió összlakosságának minimum 55 százaléka.

Mi nem az 55-öt, hanem csak az 50 százalék plusz egy fõt tûztük célul, ami azt jelenti, hogy érvényesülni fog az arányosság elve a fõvárosi közgyûlési döntéshozatalban - mondta a frakcióvezetõ, hangsúlyozva: nem fordulhat elõ az a helyzet, hogy egy döntést olyan képviselõk visznek keresztül, akik kevesebb, mint a felét képviselik a budapesti összlakosságnak.

Ugyancsak az arányosság elvét veszi figyelembe a fideszes Gulyás Gergely módosító javaslata, amely szerint a töredékszavazatok szétosztásánál a nagyobb kerületekbõl származó voksokat súlyozni kell a lakosság száma alapján - mondta.

Rogán Antal ismét nyomatékosította: pártja kiáll amellett, hogy olcsóbb legyen a fõvárosi közgyûlés mûködése, ezért nem támogatnak olyan módosító javaslatot, amely növelné a fizetett képviselõk számát. Azt, hogy olcsóbb lesz a testület mûködése, az garantálja, hogy a 23 kerületi polgármester a tagja lesz, õk ugyanis nem kaphatnak plusz javadalmazást a közgyûlési munkáért - tette hozzá.

Ragaszkodnak azon elv érvényesüléséhez is - folytatta -, hogy minél több képviselõt közvetlenül válasszanak, ami a többségre igaz is lesz, mert mind a fõpolgármestert, mind a 23 kerületi polgármestert az emberek közvetlenül maguk választják meg, és csak kilencen kerülnek be listáról. Megerõsítette továbbá, támogatni fogják azokat a módosító indítványokat, amelyek azt szolgálják, hogy könnyebb legyen elindulni az önkormányzati választáson.

Semmiképpen nem akarunk lehetetlen adminisztratív gátakat állítani a függetlenek és a kis pártok jelöltjei elé, fontos ugyanis - mondta Rogán Antal -, hogy az emberek minél több lehetõségbõl válasszanak, és lehetõleg ne legyenek adminisztratív akadályai az indulásnak. Ezért értenek egyet azokkal az indítványokkal - például az LMP-s elõterjesztéssel -, amelyek a jelölési határok csökkentésérõl szólnak.

Támogatják a független Fodor Gábor indítványát is, amely lehetõvé teszi a többes ajánlást - közölte a frakcióvezetõ, aki azzal indokolta döntésüket, hogy a többes ajánlás szintén megkönnyíti az indulást. A visszaélés lehetõsége kizárt, mert az önkormányzatiképviselõ-jelöltként vagy polgármester-jelöltként való indulást nem támogatja az állam, nincs kampánytámogatás - magyarázta.

Rogán Antal összegzése szerint mindezzel a közgyûlés olcsóbb, demokratikusabb és hatékonyabb lesz, továbbá érvényesül majd az arányosság elve is. Szerinte azonban az ellenzék ezután is támadni fogja a törvényt a pártérdekek miatt, hiszen az új törvénynek köszönhetõen kevesebb fizetett pártkáder lesz a közgyûlésben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!