2021. december 5. Vasárnap, Vilma.
 
Júliustól 3 régióban csökken, vagy megszûnik a fejlesztési adókedvezményForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-09 14:54:29
Július elsejétõl az Európai Bizottság által a 2014-2020 közötti idõszakra jóváhagyott tervek alapján csökken, illetve megszûnik a fejlesztési adókedvezmény, illetve állami támogatás igénybevételének lehetõsége bizonyos régiókban – hívta fel a figyelmet az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. pénteki közleménye.

Június 30-áig még a korábbi, 2007-2013-as fejlesztési idõszakra vonatkozó támogatási térképet kell alkalmazni.

Július elsejétõl a vállalkozások már az új feltételek mellett igényelhetnek fejlesztési adókedvezményt, illetve támogatást beruházásaikhoz.

Kiemelik, hogy a legjelentõsebb a változás a Közép-Magyarország régióban: itt a korábbi 30 százalék – Budapest esetén 10 százalék – helyett, néhány kivétellel az általános intenzitási kulcs 0 százalékra csökken, azaz alapesetben nem vehetõ igénybe támogatás. A kivételek közé tartozik többek között Cegléd, Érd, Gödöllõ, Kiskunlacháza, Maglód, Szigetszentmiklós, Pécel, Ráckeve, Vác, Vecsés 35 százalékos támogatási intenzitással, illetve Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Solymár 20 százalékos támogatási intenzitással. A fejlesztési térkép módosításai következményeként több olyan Pest megyei település is kiesik a támogatási körbõl, amelyek jelenleg kifejezetten kedveltek, így például Budaörs, Biatorbágy, Dunakeszi, Göd, Mogyoród, Szentendre, Törökbálint.

A közlemény idézi Hegedüs Sándort, az RSM DTM Zrt. adóüzletág-vezetõ partnerét, aki elmondta: különösen a Pest Megye térségében, illetve Budapesten beruházni szándékozók számára javasolt még az elõttünk álló egy hónapot kihasználni arra, hogy a fejlesztési adókedvezmény iránti igényüket bejelentsék a nemzetgazdasági tárca felé, hogy beruházásaikra igénybe tudják venni a kedvezményt.

Ismertetésük szerint 4 régióban – Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiókban – nem lesz változás, továbbra is 50 százalékos mértékû támogatás érvényesíthetõ. A Közép-Dunántúli régióban 40 százalékról 35 százalékra csökken, a Nyugat-Dunántúl régióban 30 százalékról 25 százalékra csökken a fejlesztési támogatás intenzitásának aránya.

A kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházásokat továbbra is külön ösztönzi a program, így a támogatási mértékek kisvállalatok esetén 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhetõk. Hegedüs Sándor szerint különösen fontos lehet ez a Közép-Magyarország régió úgynevezett nem támogatott területén, hiszen itt egy benyújtott képviselõi indítvány alapján az induló beruházások is részesülhetnek, még ha korlátozott mértékben is, adókedvezményben. További könnyítést jelenthet a módosító tervezet szerint a kis- és középvállalkozások számára, hogy az 500 millió forintot meghaladó beruházások esetén a kisvállalkozások számára a korábbi 20-szal szemben elég 10, míg a középvállalkozásoknak a korábbi 50 helyett 25 fõvel növelni a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát.

Az 50 millió eurós értéket meghaladó nagyberuházás esetén csak csökkentett mértékben vehetõ igénybe támogatás, az 50 millió euró feletti részre a fenti támogatási intenzitások 50 százaléka, míg a 100 millió euró feletti rész 34 százaléka a maximális arány. Az újonnan benyújtott javaslat szerint a nagyvállalkozások a Közép-Magyarország régió támogatott területein is csak úgynevezett új gazdasági tevékenységet eredményezõ induló beruházáshoz, továbbá meglévõ létesítmény termékkínálatának kibõvítését eredményezõ beruházáshoz kapcsolódóan vehetnek majd igénybe fejlesztési adókedvezményt – mondta Hegedüs Sándor.

Mezõgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását célzó beruházások esetén, a jelenlegi szabályok szerint 12 millió eurót meghaladó állami támogatás, illetve 25 millió eurót meghaladó elszámolható beruházási költség felett csak a Bizottság egyedi jóváhagyása alapján adható továbbra is támogatás.

A támogatási program alapvetõ célja az unión belüli egyenlõtlenségek csökkentése, a hátrányos helyzetû térségek fejlõdésének elõsegítésével. Az Európai Bizottság iránymutatása szerint a tagországok azon régiói jogosultak elsõdlegesen támogatásra, amelyek egy fõre jutó GDP-je nem haladja meg az uniós átlag 75 százalékát. Ezeken a területeken él Magyarország lakosságának több mint kétharmada. Észak-Magyarország, az Alföld, illetve Dél-Dunántúl esetén maradt a kiemelten magas, 50 százalékos mértékû támogathatóság, mivel ott az egy fõre jutó GDP nem éri el az uniós átlag 45 százalékát sem. Lehetõség van további, viszonylag hátrányos régiók kijelölésére is, amennyiben e térségek megfelelnek bizonyos feltételeknek, vagy a teljes népességi arányra vonatkozó korlátnak. Így juthatnak támogatáshoz és egyben fejlesztési adókedvezményhez a Közép Magyarország régió kijelölt települései, illetve vállalkozásai a 2014. július elseje és 2020. december 31-e közötti idõszakban – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!