2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Százezrekbe kerülhet, ha az adóhatóság nem tud a költözésrõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-09 16:12:24
Több százezres NAV-bírságot kaphat a külföldön dolgozó, ha bejelentés nélkül itthon hagyott csapot-papot – errõl is szó volt a Napközben csütörtöki adásában.

Külföldre költözéskor kevesen jelzik a hatóságoknak, hogy hamarosan máshol vállalnak munkát, lakcímükrõl pedig még kevesebben jelentkeznek ki, pedig néhány hónap vagy év múlva akár több százezer forintot is követelhet rajtuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ha nem voltak elég körültekintõek. A NAV mellett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és az önkormányzat azok a hatóságok, intézmények, amelyeket érdemes felkeresni a külföldre költözés elõtt.

Az sem mindegy, hogy kiküldetés, a hazai munkaviszony megszüntetése és új kezdése, vagy végleges külföldre költözésrõl van szó, az szintén számít, hogy a célország az Európai Unión belül vagy kívül van – mondta a Napközben csütörtöki adásában Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense.

Ha valaki kiküldtetéssel távozik külföldre, akkor semmi olyan teendõje nincs, mint a többi esetben, hiszen kint nem lesz új munkáltatója, nem változik meg a lakcíme, kiküldõje továbbra is fizeti utána a társadalombiztosítási járulékot és az adófizetése is megoldott.

Ezzel szemben talán a legbonyolultabb eset, ha valaki ideiglenesen vállal külföldön munkát, és nem jelentkezik ki magyarországi lakcímérõl. Az egyik kérdés, hogy addig miként fizette a tb-járulékot. Ha maga fizette azt a bizonyos havi 6810 forintot – tehát nem munkáltatón keresztül rója le a járulékot –, akkor be kell jelenteni a NAV-nál, hogy külföldi munka, illetve a kinti tb-fizetés miatt itthon megszûnik ez a fajta kötelezettsége.

Ha az illetõ nem saját maga fizette a tb-t, akkor az OEP-nél kell bejelentenie a változást.  Amennyiben a határon túlra távozó személy külföldön nem fizet tb-t, például, mert nem olyan a szerzõdése, és továbbra is él a magyarországi lakcíme, akkor itthon kell utalnia a járulékot – mondta a sajtóreferens.

Aszalós Andrea hangsúlyozta, hogy mindenképp biztosítottnak kell lenni valahol. Az EU-ban viszonylag egyszerû a helyzet, mert ott csak egy országban kell megfizetni a terhet. Olyan unión kívüli állam esetében azonban, amellyel Magyarország nem kötött kettõs adóztatást elkerülõ egyezményt, mindkét helyen fizetni kell tb-t.

A szükséges bejelentéseket a kinti munka megkezdésétõl számított 15 napon belül kell megtenni.

Ha valakinek változik a lakcíme, akkor azt minden esetben be kell jelenteni az önkormányzatok ügyfélszolgálatán, hogy módosíthassák a lakónyilvántartást. Élõ magyarországi lakcímmel ugyanis az illetõt itthoni lakosként tartják nyilván, ezért itt kell egészségbiztosítási járulékot fizetnie, adóznia. Ha valaki külföldre megy, és az itthoni mellett kinti lakóhelye is van, valamint igazolni tudja, hogy ott fizeti a tb-t, akkor, a szükséges dokumentumokat bemutatva, itthon mentesül a kötelezettség alól.

Az is nagyon fontos, hogy ha valaki év közben, tehát nem január 1-jétõl, vállal kint munkát, akkor az itthon szerzett jövedelmek után szja-bevallást kell benyújtania.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!