2024. május 18. Szombat, Erik, Alexandra.
 
Megerõsítette a magyar adósosztályzatot a FitchForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-10 07:56:00
A három nagy nemzetközi hitelminõsítõ közül kettõ tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat stabil kilátással, már csak a Moody's listáján szereplünk a leminõsítés lehetõségére utaló negatív kilátással.

Megerõsítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással pénteken a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminõsítõ péntek reggeli londoni bejelentése szerint a megerõsítés a hosszú és rövid futamidejû magyar szuverén devizaadósság BB plusz/B és a forintadósság BBB mínusz osztályzatára, valamint a kereskedelmi adósok felsõ besorolási határát jelentõ BBB osztályzati országplafonra vonatkozik.

A három nagy nemzetközi hitelminõsítõ közül kettõ tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat stabil kilátással. A Standard & Poor's március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról; a Moody's Investors Service listáján - a három nagy közül egyedüliként - még leminõsítés lehetõségére utaló negatív kilátással szerepel a magyar államadós-besorolás.

Magyarországra jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata BB/B. A hosszú futamidejû magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, Ba1, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings BB plusz hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minõsítésével.

A Fitch Ratings a magyar osztályzati megerõsítéshez fûzött pénteki elemzésében megállapította, hogy a magyar közadósság-ráta a jelentõs költségvetési konszolidációs erõfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években, a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak.

A hitelminõsítõ kimutatta, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta - amely 2013 végén a cég számításai szerint 79,2 százalék volt - hozzávetõleg a kétszerese a Fitch besorolási listáján a Magyarországéhoz hasonló, BB/BBB osztályzati sávban szereplõ szuverén adósok mediánértékének.

A Fitch alapeseti elõrejelzése szerint a magyar adósságráta középtávon - az alacsony államháztartási deficitek és a gyorsuló gazdasági növekedés miatt - folyamatos csökkenésnek indul, de az évtized végén is még várhatóan 70 százalék felett lesz. A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a közadósság-rátán belül a devizaalapú kötelezettségek aránya - amely jelenleg 41 százalék - szintén csökkenni fog, mérsékelve a magyar gazdaság árfolyam-sebezhetõségét.

A hitelminõsítõ szerint a magyar gazdaság átlagos növekedési üteme továbbra is elmarad a BB/BBB besorolású szuverén adósokétól, a növekedés mindazonáltal gyorsul és a munkanélküliségi ráta is meredeken csökkent tavaly és az idei év elején. E folyamatokat figyelembe véve a Fitch Ratings 2,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát az eddigi 1,8 százalékról.

Más nagy londoni házak az erõteljes elsõ negyedévi GDP-adatok után szintén felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési elõrejelzéseiket, és a Fitch új növekedési prognózisa most már közelít a londoni konszenzusos várakozáshoz.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzõinek új, felülvizsgált becslése 2014-re 3 százalékos GDP-növekedéssel számol Magyarországon a cég korábbi 2,2 százalékos prognózisa helyett.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzõi minapi felülvizsgált helyzetértékelésükben közölték, hogy a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat az eddigi 2,5 százalékról szintén 3 százalékra emelték.

A Fitch Ratings azonban a magyar osztályzatok pénteki megerõsítéséhez fûzött elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar gazdasági növekedés gyorsulásának fõ hajtóereje az állami szféra aktivitásának élénkülése, és ez a hitelminõsítõ szerint kérdéseket vet fel a kilábalás fenntarthatóságával kapcsolatban.

A szokványos és nem szokványos monetáris intézkedések - köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja - szintén élénkítik a magyar gazdaságot, ám a Fitch Ratings megítélése szerint a magánszektor aktivitásának erõsödésére utaló jelek továbbra is bizonytalanok.

A hitelminõsítõ mindazonáltal kiemeli a külsõ fizetési egyenleg javulási folyamatát. A cég közölte, hogy középtávon is a jelentõs folyómérleg-többlet fennmaradásával számol, tekintettel azt exportkapacitások bõvülésére és az EU-források erõteljes nettó beáramlására.

A Fitch Ratings elõrejelzése szerint a nettó külsõ adósság-ráta az IFS-módszertannal számolva a GDP-érték 43 százalékára csökken a tavaly mért 65 százalékról, jóllehet így is magasabb lesz a BB besorolású szuverén adósok 20 százalékos, illetve a BBB sávban szereplõ országok 11 százalékos mediánszintjénél.

A magyar bankszektor tõkeellátottsága rendszerszinten megfelelõ, bár az egyes bankok között jelentõsek az eltérések. A szektor forintlikviditása erõs, de a nem teljesítõ kinnlevõségek aránya magas és növekszik, a bankok mûködési környezete pedig kedvezõtlen. A devizaalapú hitelállomány aránya csökken, de továbbra is magas, és nem múlt el a kockázata az olyan megoldásoknak, amelyek növelik a bankok terheit - áll a Fitch pénteki elemzésében.

A Fitch Ratings összességében azt várja, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet. A cég nem számol azzal, hogy Magyarországra kidolgozott adósság-fenntarthatósági modelljére bármiféle hatást gyakorol a paksi bõvítésrõl szóló magyar-orosz megállapodás 10 milliárd eurós hitelkerete.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek