2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Bõvíti a monetáris politikai eszköztárát az MNBForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-12 11:41:18
Címkék: Bihari hírek, mnb
A Magyar Nemzeti Bank június 16-án új elemekkel bõvíti monetáris politikai eszköztárát az ország külsõ sérülékenységének további mérséklése, illetve a gazdaság belsõ forrásokból történõ finanszírozásának erõsítése érdekében - közölte honlapján a jegybank.

Az MNB közleménye szerint ennek keretében az eszköztár részévé válik egy forint kamatcsere eszköz (IRS), amelyhez kapcsolódóan az elsõ tendert 2014. június 26-án tartja a jegybank. Emellett a potenciális eszköztár részévé válik egy hosszú lejáratú, fedezett forinthitel, illetve egy eszközcsere instrumentum is.

Az MNB közölte: az utóbbi két eszköz esetében a meghirdetést a mindenkori aktuális piaci folyamatok függvényében hajtják végre, ezért a jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzügyi piacok helyzetét, elsõsorban a likviditás alakulása tekintetében. Az önfinanszírozási koncepció részeként augusztus 1-jétõl sor kerül a jegybanki irányadó instrumentum formájának megváltoztatására: a kéthetes MNB-kötvény betétté alakul át.

A jegybanki közlemény szerint az eszközök kialakítása során a lehetõségekhez mérten figyelembe vették a bankoktól érkezõ észrevételeket, javaslatokat is, annak érdekében, hogy az eszközök minél inkább támogathassák a bankok önfinanszírozási koncepcióhoz való alkalmazkodási folyamatát.

Balog Ádám, a jegybank alelnöke még ez év április 24-én sajtótájékoztatón jelentette be: a monetáris tanács döntése értelmében 2014. augusztus elsejétõl a kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át, de az MNB-nél elhelyezett betétek továbbra sem tartoznak a jegybank által a hitelmûveletei során elfogadható fedezetek körébe.

Az alelnök egyúttal elmondta: a jegybank saját eszköztárával kívánja támogatni a belsõ források felé fordulást, amellyel az ország külsõ sérülékenységét akarják mérsékelni.

Balog Ádám közölte azt is: ez év június 16-ától egy forint kamatcsere eszközt is bevezet a jegybank, amely a partnerkörébe tartozó intézmények, bankok számára lehetõséget ad arra, hogy az általuk tartott vagy újonnan vásárolt hosszú futamidejû forinteszközök kamatkockázatát mérsékeljék, illetve a céljuk, hogy a hosszú futamidejû állampapírok vásárlására ösztönözzék a bankokat.

A jegybanki közleményhez kapcsolódó tájékoztatóban az olvasható, hogy az MNB 2014. június 16-ai kezdõnappal változó kamatot fizetõ forint kamatcsere (interest rate swap, IRS) ügyletet vezet be 3 és 5 éves futamidõkön. Az ügylet célja, hogy lehetõséget teremtsen a feltételeket vállaló hitelintézetek számára a kamatkockázatok kezelésére, csökkentésére.

Az MNB tudatta: az ügylet keretében az MNB 6 hónapos kamatperiódusban 6 havi BUBOR-t fizet a partner ügyfélbank számára, az ügyfélbank pedig az ügylet során meghatározott éves fix kamatot fizet az MNB számára. A kamatcsere ügylet keretében az MNB és az ügyfél-hitelintézet egyazon értéknapra esõ, egymással szembeni fizetési kötelezettségeiket kölcsönösen beszámítják, nettó módon számolják el, és csak a különbözet összegét fizetik meg egymásnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!