2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Trükkös kukoricafelvásárlókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-12 12:31:05
A Debreceni Törvényszék ma megtartott nyilvános ülésén megváltoztatta a Hajdúszoboszlói Járásbíróság ez év elején hozott elsõfokú ítéletét I.r. L.János és társai büntetõügyében. A három férfi egy idõs hajdúszoboszlói házaspártól 1 millió forintot tulajdonított el 2013. májusában.

A másodfokú bíróság immár jogerõs határozatában a vádlottakat nagyobb értékre, társtettesként elkövetett lopás bûntettében találta bûnösnek. A másodfokú tanács úgy ítélte meg, hogy míg a társtettesként való elkövetést helyesen állapította meg az elsõfokú bíróság, addig a bûnszövetségben történt elkövetést – azaz, hogy több bûncselekmény szervezett elkövetésében elõzetesen megállapodtak volna a vádlottak – az eljárás során feltárt bizonyítékok alapján kétséget kizáróan nem lehet bizonyítani.

A nyilvános ülésen az I.r. vádlott beismerõ vallomásában azt mondta, hogy a lopást egyedül õ követte el, s két társa errõl nem tudott, cselekményét az alkalom szülte. A tanács elnöke indokolásában kifejtette, hogy az I.r. vádlott csak a társaival szándékegységben tudta eltulajdonítani az idõs házaspár pénzét, melyre az elkövetés módjából lehet következtetni.

A büntetõtanács a büntetés kiszabása során figyelembe vett enyhítõ körülmények között nagy nyomatékkal értékelte az I.r. vádlott fizikai állapotát, betegségeit, melyeket a korábban, illetve a nyilvános ülésen átadott orvosszakértõi vélemények támasztanak alá. További enyhítõ körülmény, hogy L. János beismerõ vallomást tett, az okozott kár megtérült. A súlyosító körülmények között értékelte a bíróság, hogy a vádlottak korábban hasonló bûncselekményeket követtek el, I.r. vádlott többszörös, míg a III.r. vádlott különös visszaesõ, s, hogy az ilyen jellegû bûncselekmények különösen Kelet-Magyarországon nagyon elszaporodtak.

A Debreceni Törvényszék a büntetés kiszabásakor az enyhébb minõsülésre tekintettel – hogy nem 1-5 évig, hanem 3 évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ a cselekmény – az elsõfokú bíróság ítéletében hozott büntetések lényeges enyhítésre látott lehetõséget. Ezért az I.r. vádlottat mint többszörös visszaesõt 2 év 6 hónap, a II.r. vádlottat 2 év, a III.r. vádlottat 2 év 10 hónap szabadságvesztéssel sújtotta, melyet az I. és II. vádlottnak börtönben, a III. r. vádlottnak fegyházban kell letöltenie. A bíróság valamennyi vádlottat három évre tiltotta el a közügyek gyakorlásától. A másodfokú bíróság a járásbíróság ítéletét egyebekben helyben hagyta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!