2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Ilyen még nem volt: Balaton-átsétálás lesz júliusbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-13 17:28:56
Különleges feladatra készülnek a Magyar Honvédség nehézbúvárai. Július ötödikén, a Balaton-átúszás napján nyolcan közülük átsétálnak a víz alatt Révfülöp és Balatonboglár között. Erre készültek csütörtökön Balatonkenesén.

A víz tiszta, azúrkék színû, 2-2,5 méteres a látótávolság és négyméteres a legnagyobb mélység, ahol a búvárok merülni, majd sétálni fognak – mondtaVörös Mihály búvár tûzszerész. A nyolc búvár párokban, egymást váltva halad majd, így mindenkire valamivel több mint 1 km jut. A vállalkozással azt is jelezni szeretnék, hogy biztonságos a Balaton medre. Antal László alezredes, a Magyar Honvédség fõtisztje ugyanakkor hangsúlyozta, hogy embert próbáló a feladat, amelyre mentálisan és fizikálisan is fel kell készülni. A víz alatti séta várhatóan 5-6 órát vesz igénybe.

A tervek szerint – az idõjárás függvényében − idén július 5-én rendezik meg a hagyományos Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között. Az 5.2 kilométeres távot ezúttal merülõpárokban, váltásos rendszerben, tizenkét katonai búvár is teljesíteni fogja – de nem úszva, mint mondjuk tavaly, hanem nemes egyszerûséggel átsétálva az északi partról a délire. De valóban olyan egyszerû mindez?


Az MH Balatonkenesei Rekreációs Központ felségvizein vitorlások mellett most ott a „Baja” nevû honvédségi járõrnaszád, mely kis katonai pontonhíd-elemet vontat. Ez szolgál bázisul az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred, valamint az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Ezred búvárainak, akik a közelmúltban például a Mályi-tóban végrehajtott szakkiképzés után most a Balaton átsétálását gyakorolják. Antal László alezredes, az MH Összhaderõnemi Parancsnokság szárazföldi és hadmûveleti kiképzési fõnökségének kiemelt fõtisztje, fõnökhelyettese elmondja: a „Balaton lépésrõl lépésre” nevû feladathoz ezekben a napokban próbálják ki az eszközöket, illetve térképezik fel a helyi vízviszonyokat.

„Szerencsére minden ideális. A látótávolság remek, a víz pedig 22 Celsius-fokos. Ez egyfajta fûszere a katonabúvár-tevékenységnek, mert a katonabúvár a civil búvárral ellentétben nem azért merül le, hogy a vízi világ szépségeiben gyönyörködjön. Most kicsit kilépünk a mindennapi munkából” – fogalmaz az alezredes.


Összehasonlítva a vízparti sétát a víz alattival, a fõ különbséget a nehéz búvárruha, a víz sûrûsége és az iszapréteg mélysége képezi. Ez utóbbi jelentõsen mértékben lelassítja a haladást: az elõzetes becslések szerint legalább két és fél – három óra kell majd ahhoz, hogy a búvárok átérjenek a másik partra. Csurgó Attila ezredes, az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka szerint a tûzszerészbúvárok munkáját, mindennapi feladataik végrehajtását segíti a víz alatti séta.

„Kihívást jelent, hogy a hajó és a rögzített platform miatt a búvárok nem tudnak szabadon mozogni. A mederviszonyok szintén nem mindennaposak, mert folyóvízben iszappal, hínárral nem találkoznak, hiszen ott a sodrás miatt kizárt a lerakódás. Ha egy ilyen medersétát a búvár végre tud hajtani, akkor éles tûzszerészfeladat esetén már elõre meglesz a Balatonban is a vízbiztonsága” – nyilatkozza az ezredes. A Balatont átúszni vágyóknak azért persze nem kell majd folyton lefelé nézniük, hátha éppen alattuk sétál el egy-egy búvárpár, mivel a katonabúvárok külön kijelölt szakaszon közlekednek majd.


A Balatont átsétálók között ott lesz egy hölgy is, a 2003 óta a szentesi alakulatnál szolgáló Nagyné László Anikó õrmester, kiképzõ altiszt (képünkön fenn), aki szerint ott lenn „nagy a csend és a béke”. „Nem túl nehéz lenn sétálni − az iszap mélysége a döntõ. Az imént nem volt túl mély, csak a bokámig ért. Igazából mi a kiképzés mellett is folyamatosan fejlesztjük magunkat, és sok újdonságot próbálunk ki. Az átsétálást nem mondanám rutinfeladatnak: jó megmérettetés ez számunkra” – mondja a búvárhölgy.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!