2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megnyílt a China Smart Expo 2014Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-14 16:36:05
A kínai Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány Magyarországon a kelet-közép-európai térségben tervezett bemutatkozó körútját, a bemutatóra 84 céget választottak ki.

A magyar-kínai kereskedelmi kapcsolatok intenzív volta miatt indította a dél-kínai Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány Magyarországon a kelet-közép-európai térségben tervezett bemutatkozó körútját - mondta Zhang Xiaoqin, a tartomány helyettes kormányzója a China Smart Expo 2014 megnyitóján, csütörtökön Budapesten. Orbán Viktor miniszterelnök februári kínai látogatása is hozzájárult a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlõdéséhez - tette hozzá a helyettes kormányzó. A mostani bemutatóra 84 céget választottak ki, valamennyi piacvezetõ a tartományban. Van közöttük elektronikai, gépipari és háztartási eszközöket gyártó vállalkozás is.

Magyar részrõl Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezetõ-helyettese szólalt fel a megnyitón. Kiemelte, hogy a felmerülõ gazdasági problémákra Magyarország jobb válaszokat ad, mint az Európai Unió. Az elmúlt 4 év gazdasági eredményei közül pedig kiemelte a növekedést, a 3 százalék alatti költségvetési hiányt, valamint a foglalkoztatás növekedését, amely szinte elérte a szocializmus korabeli szintet. A magyar-kínai gazdasági, valamint kulturális együttmûködést stratégiai jelentõségûnek nevezte a frakcióvezetõ-helyettes.

Kuanghszi Csuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány kereskedelmi osztálya és a Kuanghszi Nemzetközi Kiállítási Iroda, a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara, valamint a HITA (Nemzeti Külgazdasági Hivatal) és a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) támogatásával együttmûködési konferencia kezdõdik csütörtökön délután. Ezen a kínai fél mintegy 150 tagú delegációval - zömében vállalatvezetõvel - képviselteti magát. A konferencián felszólal Berényi János, a Nemzetközi Külgazdasági Hivatal elnöke, Vang Hungliang, a kínai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, és a Kuanghszi Csuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány kormányzó helyettese, Csang Hszicsin is.

Az elmúlt években Kuanghszi egyre közelebbi együttmûködést folytatott több EU-s országgal, így Magyarországgal is. Tavaly a tartomány és az EU 1,76 millió dolláros kereskedelmet folytatott. Magyarország Kuanghszi fontos kelet-közép-európai kereskedelmi partnere. Kína és Magyarország gazdasági és kereskedelmi együttmûködése is egyre szorosabbá vált. A 2013-as statisztikai adatok szerint, a kétoldalú külkereskedelmi forgalom elérte a 8,41 milliárd amerikai dollárt, amely az elõzõ évhez képest 4,3 százalékos növekedést jelent. Múlt év végéig a magyarországi kínai beruházások értéke 2,96 milliárd dollár volt, míg a Kínában megvalósult magyar beruházások összértéke 357 millió dollárt tett ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!