2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Nyilvántartás készülhet a kommunizmus európai áldozatairólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-16 17:34:13
Áder János magyar és Joachim Gauck német köztársasági elnök kezdeményezésére és támogatásával európai nyilvántartás készülhet a kommunizmus áldozatairól - jelentette be Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója hétfõn Budapesten.

A történész közölte, az egykori Stasi-börtön helyén mûködõ emlékhely, a Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen és a Terror Háza Múzeumot is mûködtetõ Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Adjunk nevet az áldozatoknak! elnevezéssel kötött megállapodást. Schmidt Mária az együttmûködésrõl szólva elmondta, a kezdeményezés kezdeteként a kommunizmus minden magyarországi és németországi üldözöttjének és áldozatának nevét regisztrálják egy adatbankban, munkájukhoz pedig késõbb más európai államok is csatlakozhatnak.

A Terror Háza Múzeum fõigazgatója úgy fogalmazott, hogy 25 év elteltével még csak most kezdhetik felmérni a diktatúrák hagyatékát, számba véve a veszteségeket. A kommunista diktatúrák összeomlása ugyanis nem jelentett egyet az önkényuralmi rendszerek szellemi struktúráinak azonnali eltûnésével - jelezte Schmidt Mária, aki szerint az is megnehezíti a kommunizmus örökségével való szembenézést, hogy míg a nácizmus égbekiáltó bûnei felett közvetlenül a második világháború után ítéletet mondott a Nemzetközi Katonai Törvényszék, addig a kommunizmus által elkövetett bûncselekményekrõl, amelyek semmivel nem voltak kevésbé emberellenesek, a rendszer bukása után nem született hasonlóan szigorú ítélet.

A múzeum vezetõje szerint a szembenézéshez elõször is számba kell venni a veszteségeket, nevet kell adni azoknak a névtelen százezreknek és millióknak, akiket a térségre kényszerített kommunista diktatúra közel fél évszázados története alatt nemcsak életüktõl, de létezésük emlékétõl is megfosztottak, és akik közül oly sokan még mindig névtelenek.

Schmidt Mária szerint mindez a kommunizmus áldozatainak lehetõ legteljesebb körû feltárására vonatkozó erõfeszítést jelenti. Hangsúlyozta azonban, "ezzel az erõfeszítéssel nem csupán azoknak tartozunk, akiket származásuk, politikai nézeteik vagy keresztény hitük miatt gyilkoltak meg, hanem magunknak is". "Ha meg akarjuk õrizni szabadságunkat, vissza kell szereznünk múltunkat és hagyományos értékeinket" - hangsúlyozta Schmidt Mária, aki szerint az egyik legfontosabb ilyen érték, hogy minden emberi élet egyedi, megismételhetetlen csoda.

A Terror Házában tartott sajtótájékoztatón részt vett Joachim Gauck német, Andrej Kiska szlovák, Milos Zeman cseh és Bronislaw Komorowski lengyel államfõ is, akik a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésekre látogattak Magyarországra. A tájékoztatón röviden felszólalt Áder János magyar köztársasági elnök is, köszönetet mondva Joachim Gaucknak, akivel tavaly márciusban állapodtak meg a most létrejött megállapodás megkötésérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!