2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A Gazprom csak az elõre kifizetett gázt szállítja le UkrajnánakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-18 09:16:11
A Gazprom a hatályos szerzõdés értelmében átállt az Ukrajna által igényelt földgáz elõre fizetéses rendszerére, az ukrán Naftohaz így mostantól csak az elõre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai cég hétfõn.

Szergej Kuprijanov szóvivõ ugyanakkor közölte, hogy az európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt továbbra is szállítják. Az elõzetesen kiállított számla alapján nem érkezett be pénz az ukrán féltõl - közölték rögtön a határidõ lejártakor a Gazpromnál.

A Gazprom feltételei szerint közép-európai idõ szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára.

Szergej Kuprijanov, a cég szóvivõje a közlemény kiadását követõen tartott moszkvai tájékoztatóján bemutatott egy számlakivonatot, és hangsúlyozta, hogy a Naftohaz eddig nem utalt át pénzt orosz partnerének. Sem a régi adósságát nem fizette ki, sem a júniusra igényelt mennyiségét árát, a Naftohaz ennek megfelelõen ezt a kifizetett gázmennyiséget kapja mától a Gazpromtól - mondta a szóvivõ.

A Kuprijanov által ismertetett adatok szerint az eddig leszállított földgázért Ukrajna 4,458 milliárd dollárral (mintegy ezer milliárd forint) tartozik. A tavaly novemberben és decemberben leszállított mennyiségért 1,451 milliárd dollárt, az áprilisban és májusban eljuttatott orosz gázért pedig 3,007 milliárd dollárt kellene fizetnie a Naftohaznak.

Szergej Kuprijanov egyszersmind hangsúlyozta, hogy az európai fogyasztóknak szánt gázt a szerzõdésekben meghatározottaknak megfelelõ mennyiségben szállítjuk és azt az ukrán Naftohaz a tranzitegyezmény alapján köteles eljuttatni a célállomásra.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter az Interfax orosz hírügynökséget arról tájékoztatta nem sokkal az elõre fizetési rendszerre való átállásról hozott döntés bejelentése elõtt, hogy a következõ lépések közép-európai idõ szerint tíz óra körül derülnek ki, miután találkozik Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

A Gazprom szóvivõje bejelentette, hogy a vezérigazgató és az energiaügyi miniszter közép-európai idõ szerint déltájban tájékoztatót tart.

Az orosz állami energetikai cég és ukrán partnere Kijevben sem jutott megállapodásra a gázárral kapcsolatos orosz-ukrán vitában. A csak vasárnap késõ este elkezdett és hétfõre virradóra véget ért újabb tárgyaláson Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök és Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa vett részt.

Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról. Ukrajna kész a megegyezésre, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, és idõt kér az árkérdés rendezésére.

Brüsszel kiterítette lapjait, Moszkva nem enged a gáztárgyaláson

Nyilvánosságra hozta hétfõ hajnalban az Európai Bizottság, hogy milyen megállapodást javasolt a háromoldalú, EU-ukrán-orosz gáztárgyalásokon, Brüsszel azt is közölte: Kijev elfogadná a javaslatot, de Moszkva nem megy bele az alkuba.

A bizottság közleménye szerint a jelenleg fennálló hátralékokat Kijevnek összesen hét részletben kellene rendeznie, ebbõl az elsõ 1 milliárd dollár kifizetését még hétfõn. A maradék pénzt hat részletben az év végéig kellene Kijevnek átutalnia.

Az árat illetõen Brüsszel olyan kompromisszumot javasol, amelynek értelmében Ukrajna nyáron 300, télen pedig 385 dollárt fizetne a földgáz 1000 köbméteréért.

Oroszország ezzel szemben azt követeli, hogy Kijev azonnal utaljon át 1,9 milliárd dollárt, a fölgáz 1000 köbméterenkénti ára pedig 385 dollár legyen, évszaktól függetlenül.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a múlt hét közepén Brüsszelben azt közölte: Ukrajna mintegy 2,5 milliárd dollár fizetési hátralékot halmozott fel, ha pedig hétfõn nem rendezi a számla nagy részét, akkor Moszkva csak annyi gázt fog szállítani, amennyit Kijev elõre kifizet.

Moszkva 2010-tõl tavaly decemberig 385 dollárt kért Kijevtõl ezer köbméter földgázért, majd decemberben kedvezményt adott Viktor Janukovics ukrán elnöknek, miután az visszalépett az uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától. Így az ár ezer köbméterenként 268,5 dollárra csökkent.

Viktor Janukovics február végén történt elmozdítását követõen viszont Oroszország közölte: április 1-jétõl ezer köbméterenként 485 dollárra emeli a gáz árát. Emiatt Kijev kilátásba helyezte, hogy az ügyben illetékes döntõbírósághoz fordul Stockholmban. A háromoldalú tárgyalásokon a múlt héten annyiban sikerült megállapodni, hogy amíg a tárgyalások tartanak, Moszkva nem állítja le a gázszállításokat, Kijev pedig nem kér döntõbíráskodást az ügyben.

A megállapodás része volt az is, hogy júniusban Moszkva még nem kéri elõre a gáz árát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!