2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Pocokinvázió nálunk alig-alig voltForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-18 10:05:51
A gazdák legalább ötezer forintos búzaárat remélnek, a molnárok alacsonyabbat.

Miközben vannak az országnak olyan részei (például Szolnok megyében), ahol idén a kombájnok helyett a mezei pockok aratnak, a hajdú-bihari gazdák zöme megúszta a pocokinváziót. Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földmûvelési igazgatója arról tájékoztatta a Naplót, hogy a rágcsálók fõként Püspökladány és Sárrétudvari környékén törnek borsot a gazdák orra alá.
Kártékony rozsda

Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke szerint megyénkben a pocok okozta kár elhanyagolható ahhoz képest, amit a sárgarozsda nevû fertõzõ betegség okozott.

Örvendi László, a Magosz megyei elnöke is ez utóbbinak tulajdonítja azt, hogy idén õszi búzából nem várható kiemelkedõ termés. Miközben a növénytermesztõk azt fürkészik, hogy vajon miként alakulnak a hozamok, meg persze a felvásárlási árak, a malomiparnak is megvannak a maga sajátos szempontjai. A molnárok azt mondják, hogy mivel a jelenlegi lisztárak 48-50 forintos búzaárhoz vannak beállítva, májusban viszont 58-60 forintra szaladt fel a búzaár, a malmok veszteségesen termelnek. Õk az új búza megjelenésétõl remélik az alapanyagárak mérséklõdését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!