2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Devizahitelek: megszólalt a bankszövetségForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-18 11:11:19
A Magyar Bankszövetség szerint a Kúria döntése méltánytalan volt, de a bankszövetség elfogadja - mondta Kovács Levente, a szervezet fõtitkára.

A bankszövetség fõtitkára hangsúlyozta: a jelzálogalapú lakossági devizahitelek esetében az árfolyamrés alkalmazása szakmailag indokolt volt, ezek a kölcsönök hosszú futamidejûek, a devizapozíciók fedezése jelentõs költségekkel jár a bankoknak, ezeket fedezte részben az árfolyamrés is.

Kovács Levente rámutatott: olyan megoldás kellene a devizahitelesek problémáira, amely társadalmilag méltányos, végrehajtható és végleges megoldást jelentene, és ami a bankrendszer számára nem jár elviselhetetlen terhekkel. A Kúria döntését óriási várakozás elõzte meg - mondta Kovács Levente, hozzáfûzve: a bankszövetség szerint fontos döntés volt, hogy a Kúria szerint a deviza alapú jelzáloghitelek valós termékek, amelyeket vissza kell fizetni. A Magyar Bankszövetség szerint az árfolyamrés ügyében hibás döntés született, az árfolyamkockázattal kapcsolatos határozat azonban a bankok megítélését erõsítette meg - emelte ki.

A bankszövetség szerint a Kúria hétfõi döntése az árfolyamrés kapcsán szakmailag indokolatlan, a bankoknak így most meg kell fizetniük 15-20 évre az átváltási költségeket, ami a devizapozíciók fedezése kapcsán náluk jelentkezik. Az árfolyamkockázat kezelésével kapcsolatos ítélettel a bankszövetség egyetért - tette hozzá.

Kovács Levente kiemelte: a bankszektor eddig is úgy mûködött, hogy minden szabályt betartott. A kormánytól a Magyar Bankszövetség azt várja, hogy szakmai és végleges megoldás szülessen, melynek során a kabinet korábbi ígéreteire alapozva a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a gondban lévõ devizahitelesek - szögezte le.

Kovács Levente szerint rövid idõ áll rendelkezésre a végleges megoldásig, ezért úgy vélte, nincs értelme új pereket indítani, bedõlni megtévesztõ ígéreteknek.

A fõtitkár szerint várhatóan automatikusan végrehajtható megoldás születik, ezért minden banki ügyfélnek érdeke, hogy mihamarabb visszatérjen a hitelüket rendesen törlesztõ ügyfelek közé, hiszen a szerzõdések tovább élnek majd.

Arra kérdésre, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje bejelentette: õszre már végleges megoldás születik, melynek során a bankoktól mindent visszavesznek, amit azok jogtalanul megszereztek, a fõtitkár közölte: készek a tárgyalásokra a kormányzattal, négy éve folyamatosan egyeztetnek, az eddigi gazdasági megoldások helyett most a jogtechnikai megoldások ideje jött el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!