2024. május 13. Hétfő, Szervác, Imola.
 
Erdõk tûzvédelmét ellenõrizte a katasztrófavédelem, 163 szabálytalanságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-18 12:37:06
A katasztrófavédelem 163 szabálytalanságot tárt fel abban az ellenõrzés-sorozatban, amelyben az erdõk szabadéri tüzek elleni védelmét vizsgálták az ország nyolc megyéjében – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) szóvivõ helyettese kedden az MTI-t.

Az akció során a szakemberek Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében június 11. és 13. között az erdõket és kétszáz méteres körzetüket vizsgálták – közölte Mukics Dániel.

Mint elmondta: a három nap alatt 393 ellenõrzést tartottak. A legjellemzõbb szabálytalanság az volt, hogy hiányzott az erdõvel érintkezõ közút mellett a kétméteres védõsáv, vagy ha meg is volt, éghetõ anyaggal volt tele.

Ugyancsak gyakori hiányosság volt, hogy a tûzrakó helyeket nem jelölték meg, illetve elõfordult, hogy nem megfelelõen tartották karban azok környezetét.

Több esetben arra derült fény, hogy hiányoznak a tûzrakás veszélyeire figyelmeztetõ táblák az erdõbe vezetõ utak, ösvények bejáratánál, az autós pihenõhelyeknél. Az elõírásoktól eltérõen a dohányzásra, tûzjelzésre és nyílt láng használatára utaló figyelmeztetõ táblákat sem mindenhol helyezték ki – sorolta a szóvivõ-helyettes.

A katasztrófavédelem felhívta a területtulajdonosok figyelmét a hiányosságok pótlására, illetve az utóellenõrzés során ellenõrzik a szabálytalanságok megszüntetését – fûzte hozzá.

Végül hangsúlyozta, hogy a fokozott hatósági ellenõrzés eredményeképpen a 2012-höz képest az idén – csaknem azonos idõjárási körülmények között – egyharmadára csökkent a szabadéri tüzek száma.

Január elseje és június tizenötödike között 2012-ben 12 ezer 169, az idei év hasonló idõszakában pedig 4 308 erdõtûz keletkezett – közölte Mukics Dániel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!