2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nem csak Ukrajna felé zárnák el az oroszok a gázcsapot?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-19 09:51:57
Tévedést azt hinni, hogy a Kreml és a kézi vezérlésû Gazprom a csapelzárást csak Ukrajnával szemben alkalmazza, ezt a módszert bevetheti a megépítendõ Déli Áramlat építésénél is - mondta a közrádióban Gereben Ágnes Oroszország-szakértõ. Úgy vélekedett: szovjet típusú propaganda az, miszerint Európa helyett csak Kínába küldenek földgázt.

Az orosz-ukrán gázháború 2005-tõl tart, soha nem arról volt igazán szó, hogy az ukránok mennyit fizetnek a gázért, a Kreml folyamatosan azon dolgozott, hogy bedarálja a „kisoroszokat” egy Szovjetunió-szerû „dologba” – jelentette ki Gereben Ágnes Oroszország-szakértõ a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

A földgázháborúban – minden pesszimista prognózis ellenére – soha nem állt olyan jól Európa, mint most, hiszen korábban az Európai Unió és a most háttérbõl munkálkodó Egyesült Államok nem igazán tudott beavatkozni a konfliktusba.

Felhívta rá a figyelmet arra, hogy csökkent a földgáz iránti kereslet, nincs szükség annyi energiahordozóra, mint a válság elõtt, Európa nincs annyira kiszolgáltatva a Gazpromnak, mint eddig. Ráadásul a célországok elkezdtek „védekezni” - tette hozzá a szakértõ.

A szakértõ szerint hamarosan megállapodhatnak a felek, és úgy vélte: nagyon komoly jelentõsége van annak, hogy az Európai Unió kiáll Ukrajna mellett. Kiemelte azt is: az egyébként gyakran tétovázó EU a harmadik energetikai chartával megteremtette a Gazprom monopolhelyzetének visszaszorítására alkalmas törvényi hátteret, ezt próbálják most elvitatni az oroszok Stockholmban.

Azt az orosz fenyegetést, miszerint Európa helyett csak Kínába küldenek  földgázt, Gereben Ágnes úgy kommentálta: ez egy szovjet típusú propaganda. Hangsúlyozta: a Kínába való szállításhoz elõbb meg kellene építeni több mint ezer kilométeren a vezetéket. Ráadásul a projekt csak 2017-ben indulna, és Kína legfeljebb harmadakkora árat hajlandó fizetni és egyharmadnyi mennyiséget átvenni a tervezetthez képest. Ez egy lufi, amelyet lehet eregetni Európát fenyegetendõ, de sok értelme nincs – szögezte le.

Hozzátette: tévedést azt hinni, hogy a Kreml és a kézi vezérlésû Gazprom a csapelzárást csak Ukrajnával szemben alkalmazna, ezt a módszert bevetheti a megépítendõ Déli Áramlat építésében is politikai-birodalomszerzési céllal. Ezért jobb orientálódni a cseppfolyósított gáz, a palagáz, az Észak-Afrikából érkezõ gáz és Makó felé – hangoztatta Gereben Ágnes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!