2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Gond nélkül jön az orosz gáz MagyarországraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-20 08:49:38
Címkék: Bihari hírek, gáz
A szerzõdés szerinti mennyiségû gáz érkezik Ukrajnán át Oroszországból Magyarországra – nyilatkozta a Híradónak a Földgázszállító szóvivõje, azok után, hogy kedden felrobbant a Kelet-Ukrajnából a kárpátaljai Ungvárra tartó gázvezeték egy része. Közben Budapesten tanácskoztak az Európai Bizottság, az USA és Ukrajna képviselõi az energiabiztonságról. Egyetértettek abban, hogy az ukrán államnak szüksége van szomszédjai segítségére.

Órákon át lángolt a szibériai gázt Európába szállító Testvériség gázvezeték kedd délután Ukrajnában. A csõ felrobbant.

Terrorcselekmény történt, a vezetéket felrobbantották – mondta az ukrán energiaügyi miniszter. Jurij Prodan szerint az akcióval az oroszok az ukrán gázszállító rendszer biztonságát akarták lejáratni, de hangsúlyozta: az eset nem befolyásolja az Európába irányuló gázszállítást.

Az orosz gázóriás, a Gazprom szerint viszont az 1980-as években épült vezeték nagyon rossz állapotban volt, mert az ukránok nem újították fel, vagyis Kijev felelõs a robbanásért. Moszkva szerint az esetnek nincs is köze ahhoz, hogy Oroszország hétfõn leállította a gázellátást Ukrajna felé. A Gazprom kitart amellett, hogy mostantól csak úgy szállítanak gázt az ukránoknak, ha elõre fizetnek.

Folyamatosan jön az orosz gáz Ukrajnán át Magyarországra – hangsúlyozta a Földgázszállító Zrt. szóvivõje. Lakatos Edina hozzátette: a robbanás ellenére sincs fennakadás.

„Nem tapasztaltunk semmiféle fennakadást vagy bármilyen problémát a földgázszállításban. Az Ukrajna irányából érkezõ földgázmennyiség szerzõdés szerint érkezik meg a magyar határra, mind a nyomás, mind pedig a mennyiség tekintetében” – fogalmazott a szóvivõ.

Az energiabiztonság volt a fõ téma Budapesten a közép- és délkelet-európai országok, az Egyesült Államok, valamint Ukrajna szakembereinek találkozóján. A külgazdasági minisztérium fóruma után az amerikai energiaügyi megbízott kiemelte: Ukrajna továbbra is rászorul a környezõ országokból, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország felõl érkezõ utánpótlásra. Carlos Pascual hangsúlyozta: ezek az országok nem a saját tartalékaikból adják a gázt.

„Európa más részérõl, Németországból, Franciaországból származik a gáz, attól függõen, hogy Ukrajnának melyik ellátóval van szerzõdése. Az, hogy Kijev nyugati irányból is kap gázt, semmilyen hatással nincsen a magyarországi ellátásra” – hangsúlyozta az energiaügyi különmegbízott.

Carlos Pascual hozzátette: abban is egyetértettek, hogy fejleszteni kell a közép- és délkelet-európai országok egymás közötti földgázellátását azért, hogy a régióban növekedjen az energiabiztonság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!