2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Megújult a karcagi mentõállomásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-21 09:17:38
Átadták a felújított mentõállomást Karcagon. Ez az elsõként korszerûsített állomás az Országos Mentõszolgálat országos programjában, amelyben majdnem 11 milliárd forintot használhatnak fel uniós forrásból a munkájuk gyorsításához és a munkakörülmények javításához.

Átadták az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) országos projektjében elsõként felújított karcagi mentõállomást kedden. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében meghirdetett, Sürgõsségi ellátás fejlesztése - mentés címû kiemelt projektben 10,94 milliárd forint áll az OMSZ rendelkezésére tevékenységének gyorsítására, valamint a dolgozók munkakörülményeinek javítására.

Az átadó ünnepségen felolvasták Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter, térségi országgyûlési képviselõ levelét, aki hangsúlyozta: a vidékfejlesztés nem korlátozódhat csupán a gazdaságra, szükség van az élet más területeinek, így egyebek között az egészségügyi ellátás fejlesztésére is.

Czirner József, az OMSZ operatív igazgatója arról beszélt, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai költségvetésbõl finanszírozott kiemelt projekt célja a kórházon kívüli sürgõsségi ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlõségének biztosítása az ország egész területén, továbbá a helyszínre érkezés idõtartamának jelentõs mértékû csökkentése, a mentõellátás szempontjából hátrányos helyzetûnek tekinthetõ régióban, kistérségben.

A projekt megvalósítása során 22 új mentõállomás épül az ország területén, és 60 már meglévõt újítanak fel. A tervezett 22 új állomás mûködésével a lakosság újabb, 158 ezer tagja válik a riasztástól számított 15 percen belül elérhetõvé. A 60 helyszínen megvalósuló mentõállomás-felújítás elsõsorban a kivonulás gyorsítását segíti elõ új, önmûködõ kapuk beépítésével, de fontos az üzemeltetési költségek csökkentése is. Ennek keretében a felújítandó állomásokon várható a nyílászárók cseréje, a hõszigetelés, illetve a fûtésrendszer korszerûsítése, valamint a belsõ környezet javítása is, amivel az OMSZ mûködésének költséghatékonyabbá és környezettudatosabbá tételét akarják elérni.

A támogatás összegének közel felébõl az mentõszolgálat 200 darab korszerû mentõautót szerez be. Az új állomásokhoz szükséges 44 autón felül 134, szabvány szerinti B és C típusú mentõjármûvet vásárolnak, továbbá teljesen felszerelt mentõorvosi gépjármûvek állnak majd szolgálatba.

A tájékoztatás szerint a projekt során kiemelt feladat az oktatás fejlesztése is. Az új orvostechnikai eszközök használatának készségszintû elsajátítása érdekében az egyetemi székhelyek közelében (Szeged, Debrecen, Pécs), illetve Székesfehérváron összesen négy szimulációs központot alakítanak ki. Ezekben a centrumokban a különbözõ kórállapotok komplex ellátásának gyakorlása folyik majd szimulációs eszközökön. A gyakorlati tudás fejlesztése érdekében valamennyi megyeszékhelyen az alapfogások, készségek elsajátítását, begyakorlását biztosító, úgynevezett "skill-laborok" kialakítása várható. Ezek mellett egy mobil szimulációs központot is munkába állítanak, amely különbözõ helyszínekre kitelepülve, élethû körülmények között teszi lehetõvé a gyakorlást, felkészülést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!