2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Százéves az állatkerti mozgó könyvtárForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-21 09:45:23
Könyvekkel megpakolt csacsifogat és könyvsimogató várja a látogatókat péntektõl vasárnapig a Fõvárosi Állat- és Növénykertben, ahol az Állati (jó) könyvtár elnevezésû rendezvénnyel ünneplik a Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár fennállásának 110. és az állatkerti mozgó könyvtár elindításának 100. évfordulóját.

Tarlós István, Budapest fõpolgármestere a rendezvény pénteki megnyitóján elmondta: fontos, hogy ne csupán a könyvtárak falai közt hívják fel az emberek figyelmét az olvasás és a mûvelõdés fontosságára, hanem ezek lehetõségét a megszokottól eltérõen, különleges és új élményekkel párosítva ajánlják fel.

A fõpolgármester felidézte, hogy száz évvel ezelõtt együttmûködés indult a fõvárosi könyvtár és az állatkert között azzal a céllal, hogy az állatkert látogatóit érdekes természetismereti olvasmányokkal lássák el egy mozgó könyvtár, a csacsifogat segítségével. A sikeres vállalkozás centenáriuma alkalmából az idén 110 éves Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár újra beköltözik az állatkertbe, hogy az olvasást népszerûsítõ akció keretében a hajdani jármû rekonstruált változatával felelevenítse a száz évvel ezelõtti hagyományt - hangsúlyozta Tarlós István.

Fodor Péter, a fõvárosi könyvtár fõigazgatója elmondta, hogy az egykori ötös számú mozgókönyvtár májustól szeptemberig mûködött, de csak jó idõben. A mobil bibliotéka ötlete Lendl Adolf egykori állatkerti igazgatótól származott és 1914. május 1-jétõl az állatkert ceyloni törpe szamara vontatta a mintegy két-háromszáz kötettel megrakott kiskocsit, amelyrõl természetismereti és szépirodalmi kiadványokat egyaránt lehetett kölcsönözni. Az állatkerti séta után a kijáratnál lehetett leadni a kölcsönkönyveket, de a beiratkozott olvasók haza is vihették azokat.

Persányi Miklós, az állatkert fõigazgatója a megnyitón kitért arra is, hogy a látogatókat új lakók, egyebek közt a fõvárosban száz év óta elõször látható sörényes hangyász, és új, illetve átalakított terek is várják. A következõ két hónapban az állatkert a metróba is beköltözik: az utazóközönség augusztus végéig mintegy kétszáz metrókocsiban találkozhat az állatkert lakóiról és az intézmény jövõbeli terveirõl mesélõ tablókkal.

Az intézmény kulturális missziójáról szólva a fõigazgató elmondta, hogy az állatkert nyári zenés estjei jövõ hét szerdán kezdõdnek és augusztus végéig tartanak, összesen kilenc különleges koncertet kínálva az érdeklõdõknek. Az Állati (jó) könyvtár elnevezésû akció keretében a hajdani mozgó könyvtár rekonstruált változata mellett felolvasások, könyvsimogató, jelmezes kakasviadal, illat- és állathang-felismerés, valamint kézmûves foglalkozások várják a látogatókat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!