2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Napirend elõtt a devizahitelekrõl, a pedagógus karrólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-21 10:13:10
A devizahitelekrõl, a családtámogatásokról, a közteherviselésrõl és a pedagógus kar megalakulásáról szóltak a napirend elõtti felszólalások az Országgyûlés csütörtöki, rendkívüli ülésén. Ezt megelõzõen Kövér László házelnök bejelentette: Szelényi Zsuzsa (független) megszüntette az összeférhetetlenségét okozó körülményeket.

A házelnök megemlékezett az utolsó szovjet megszálló katona hazánkból való távozásának évfordulójáról, ezen a napon fogadta el a Ház az ország szuverenitásáról szóló törvényt - emlékeztetett. Magyar nemzedékek évszázados vágya teljesülhetett be ez elõtt 23 esztendõvel - fogalmazott. Beszámolt arról is: a kormány megküldte az Országgyûlésnek õszi jogalkotási programját, az államfõ pedig az államtitkárok kinevezésérõl szóló átiratokat. Bejelentette: Pogácsás Tibor a kinevezése miatt lemondott jegyzõi tisztjérõl.

Az LMP a mindenkori kormányt bírálta a devizahitel-probléma miatt

Schiffer András (LMP) a Kúria devizahitelesekkel kapcsolatos jogegységi döntésérõl szólva napirend elõtt közölte: árfolyamkockázatnak nincs helye a hitelszerzõdésben. Szerinte nemcsak a bankoknak, hanem a korábbi kormányoknak is van elszámolnivalója a konstrukcióért. Bírálta mind az elsõ Orbán-kormányt, mind az azt követõ szocialista kabineteket, de szerinte a jegybanki vezetéseknek is felelõsségük van. Szólt pártja javaslatairól is, amelyeket azonban a Fidesz lesöpört az asztalról - mondta.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint az elsõ Orbán-kormánynak a helyzet kialakulásához semmi köze nincs. Annál nagyobb a felelõssége a Fidesz-kormánynak, hogy 2010-ben megállította a deviza-jelzáloghitelezést - közölte. Közölte: nem tudják támogatni azt az LMP-s javaslatot, amely az adósokat pereskedésre késztetné.

A Jobbik növelné a gyermekvállalás támogatását

Schneider Tamás (Jobbik) a családi adókedvezményt már a kétgyermekeseknél is jelentõsen növelné. Szerinte az érintett tárca is belátta, hogy a legalacsonyabb jövedelmûek nem tudnak élni a lehetõséggel. Úgy vélte: az elmúlt tíz évben drasztikusan csökkent a kétgyermekes családok száma, ezért kell azokat jelentõsen segíteni.

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára arra mutatott rá, mennyivel növekedett a családosok jövedelme az Orbán-kormány intézkedései után. Szólt a munkahelyvédelmi programokról is. A kormány minden részterületre kiterjedõ intézkedési csomagjának meg is lett az eredménye - vélekedett.

MSZP: a magasabb jövedelmûek nagyobb terhet vállaljanak!

Tóbiás József (MSZP) szerint a magasabb jövedelmûeknek nagyobb részt kell vállalniuk a közterhekbõl. Szerinte annak, aki a közösbõl él, legyen elég a tisztességes haszon. Megismételte pártja kezdeményezését, hogy azon cégek, amelyek bevételeik több mint felét közpénzbõl nyerik, az osztalékuk után 75 százalékos adót fizessenek. Bírálta: a kabinet a szociális ellátásokon akar spórolni.

Tállai András arra emlékeztetett, hogy a szocialista kormányok alatt a közbeszerzéseken csak külföldi cégek nyertek nagyberuházásokat, a külföldi energiaszolgáltatók pedig kényük-kedvük szerint emelhették az árat, a multinacionális cégek és nagy mezõgazdasági vállalatok kapták a támogatásokat. Ezzel szemben a Fidesz-kormány magyar cégeknek adja a közbeszerzéseket, és az energiapolitika terén is más irányt vett a kabinet: nem nõnek, hanem csökkennek az árak - fûzte hozzá.

A KDNP a pedagógus karról szólt

Hoffmann Rózsa (KDNP) a pedagógus szervezetekrõl szólva azt mondta: egyes szakszervezetek - amelyek a tanártársadalom szûk rétegét képviselik - erõsen átpolitizálódtak. Szerinte szükségessé vált egy olyan szervezõdés létrehozása, amely a többséget képviseli, ez szülte meg a Nemzeti Pedagógus Kart. Életre hívása nem hirtelen támadt politikai ötlet eredménye, hanem négyéves elõkészítõ munkáé - mondta. A tagság valamennyi pedagógusnak lehetõséget teremt arra, hogy bekapcsolódjon a szakmai kérdések véleményezésébe, ám senkit, semmire nem kényszerít - mondta.

Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelõs államtitkár is úgy vélte: a pedagógusok lehetõséget kapnak arra, hogy segítsék az oktatáspolitika irányítását. Szerinte a tisztségviselõk megválasztása átlátható volt. Ilyen széles körûen reprezentált hozzászólási lehetõsége a magyar pedagógus társadalomnak nem volt - jelentette ki. Hozzátette: mintha kicsit szereptévesztésbe kerültek volna a szakszervezetek az elmúlt idõszakban. Egyúttal szakmai partnerséget ígért a szervezetnek.

A Fidesz a devizahitelesekrõl

A fideszes Rogán Antal szintén a Kúria döntésérõl szólt, amely szerinte fordulópontot jelent a devizahitelesek ügyében: elõször mondta ki, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el a devizahitelesek százezreivel szemben. Ennek megfelelõen dolgoznak azon a törvényen, amely legkésõbb õsszel kerül a Ház elé - ígérte.

Szerinte fel kell tenni a kérdést: azok a kormányok, amelyek idején mindez történt, azok miért nem vették ezt észre. Emlékeztetett: 2010 õszéig volt lehetõsége a bankoknak a tisztességtelen nyerészkedésre. Azt kérdezte: azok a baloldali képviselõk, akik ma is a parlamentben ülnek, miért nem voltak hajlandók észrevenni mindezt? Azt kérte tõlük: most az egyszer álljanak a bankok helyett az ügyfelek mellé.

Tállai András úgy felelt: a négy év egyik legfontosabb feladata lesz a devizahitelesek kérdésének megoldása. Olyan megoldást nem tartott lehetségesnek, amely végrehajthatatlan, amelybõl egyetlen érintett is kimarad, vagy amely nem zárja le hosszú távon a kérdést. Megkerülhetetlennek ítélte a szocialista kormányok felelõsségét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!