2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hõhullám után hidegfront jöttForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-21 12:10:11
A szántóföldi és kertészeti kultúrák többsége a vízhiány tüneteit mutatta.

Az átlagnál melegebb, kánikulai idõjárást követõen száraz, mérsékleten meleg idõ alakult ki június második hetében. Csapadék csupán szórványosan fordult elõ, térségi léptékben folytatódott a szárazság.
Elviselhetõbb lett

Helyenként még forró – 35 fokot meghaladó csúcshõmérsékletû – napokkal járó kánikulával indult június második hete, az intenzív hõhullámnak azonban hidegfront vetett véget. A kezdetben még általánosan 30 °C feletti napi maximumok fokozatosan 25 °C köré mérséklõdtek, de így is 3-4 hõségnapot jegyezhettünk fel a térségben. A napi középhõmérséklet a már hõstresszt jelentõ, növényt, állatot, embert egyaránt megviselõ 25 fok körüli értékekrõl 20 fok alá csökkent.

Éjszakánként eleinte még 14-16, az idõszak végére 9-12 fokos minimumok voltak jellemzõk, de a Nyírségben 5-6 fokos értékek is elõfordultak egy-egy szélcsendes, derült hajnalon. A lehûlés ugyanakkor többfelé járt erõs széllel, amely a homokverés és a szárító hatás révén kedvezõtlen hatású volt a mezõgazdasági kultúrákra, ennek nyomán mégis kellemes, az átlagosnak megfelelõ hõmérsékletû, nyári idõ alakult ki Kelet-Magyarországon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!