2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mentesülhet az áfa alól a szerencsejáték-szolgáltatásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-28 13:08:51
A módosító javaslat benyújtásáról az Országgyûlés törvényalkotási bizottsága döntött csütörtöki ülésén, kormánypárti többséggel. Az indítványt pénzügyi tárgyú törvények módosításához terjesztik be.

Mentesülhet az áfafizetés alól a szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása, az állam által koncesszióban átadott szerencsejáték közvetítése és szervezése egy módosító javaslat alapján, amelynek benyújtásáról az Országgyûlés törvényalkotási bizottsága döntött csütörtöki ülésén kormánypárti többséggel. Az indítványt a bizottság a pénzügyi tárgyú törvények módosításához terjeszti be. A napirendi pont tárgyalását rövid idõre el kellett halasztani, mivel a szocialista Tukacs István magyarázatot firtató kérdésére sem a kormány jelenlévõ képviselõje nem tudott válaszolni, sem pedig a testület tagjai.

A kérdésre késõbb tértek vissza, amikor Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy felelt: nem a tárcája terjesztette be a módosítást, így az indoklást is annak elõterjesztõjétõl kell várni. Az ülést vezetõ Balla György (Fidesz) az Európa Tanács egy határozatára hivatkozott, amelyet elmondása szerint egy bírósági döntés is megerõsít. Ezek ugyan nem a szerencsejátékkal, hanem a frekvenciák aukciós értékesítésével kapcsolatosak, de kimondják: azok nem minõsülnek gazdasági tevékenységnek, ezért nem áfakötelesek. Ugyanez a helyzet a szerencsejáték-szolgáltatással is - fogalmazta meg.

Tukacs István - aki a testület ülése után sajtótájékoztatón is hangot adott felháborodásának - a bizottság elõtt úgy érvelt: a kormányoldal egy más típusú bírósági döntéssel próbál alátámasztani gazdasági döntést, amely szerinte egy érdekkörnek kíván teret nyitni. Bírálta azt is, hogy a kormány nem nyilvánított véleményt. A sportfogadással összefüggõ törvények vitájában több ellenzéki képviselõ azt kifogásolta, hogy 15 százalékra emelné a jogszabály a távszerencsejáték játékadóját azt követõen, hogy azt a korábbi 20 százalékról nemrég 10 százalékra csökkentették. Többen szóvá tették, hogy a változtatás kivenné a sportért felelõs tárca költségvetésébõl a sportszerencsejátékból befolyó pénzt, és a jogszabály csupán annyit rögzítene: azt a Magyar Labdarúgó-szövetség útján a labdarúgás támogatására kell felhasználni.

A kormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó törvények módosításának vitájában a szocialista Bárándy Gergely azt vetette fel: a leköszönõ kormánymegbízottak végkielégítését terheli-e 98 százalékos különadó. Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára felhívta rá a képviselõ figyelmét, hogy a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság visszamenõleg megsemmisítette, a mostani kifizetések 2 millió forintot meghaladó részét 75 százalékos adó terheli. Hozzátette egyúttal: az érintett kormánymegbízotti kör többségének egyáltalán nem jár végkielégítés, hiszen újabb megbízatást kap. Nincs tudomása róla, hogy bárki részesült ilyen végkielégítésben - közölte. A testület elfogadta a pénzügyi közvetítõrendszert érintõ törvénymódosításhoz a gazdasági bizottság által összeállított módosításokat is, valamint jogtechnikai változtatásokat is benyújtott hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!