2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Törvény kötelezheti a bíróságokat, hogy rövid idõ alatt döntsenek a devizahitelek ügyébenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-28 15:56:57
Törvényben kötelezné a Fidesz a bíróságokat, hogy nagyon rövid idõ alatt tárgyalják majd meg a devizahitelekkel kapcsolatos kereseteket. Ha kell, azt is kérni fogják, hogy idén ne legyen ítélkezési szünet - nyilatkozta a Híradónak Rogán Antal. A kormánypárt frakcióvezetõje azt is mondta, a készülõ törvényjavaslat szerint nem az adósnak kell bizonyítani, hogy tisztességtelen a hitelszerzõdésük, hanem a bankoknak, hogy tisztességes.

Tisztességtelenül jártak el a bankok a devizahitelezésnél - ezt mondta ki múlt hétfõn a Kúria. A testület szerint nem volt tisztességes az árfolyamrés alkalmazása és a legtöbb esetben a bankok a szerzõdéseket is tisztességtelenül módosították egyoldalúan. Az árfolyamkockázat is lehet tisztességtelen, ha bizonyítható, hogy a bank errõl nem megfelelõen tájékoztatta az ügyfelet. A Kúria hét szigorú feltételhez kötötte a hitelszerzõdések érvényességét.

Meg kell hagyni a pénzintézeteknek, hogy bíróság döntsön arról tisztességesek-e a devizaszerzõdéseik - mondta szerdán Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a kormány devizaadósokról szóló törvényjavaslata ezt is szabályozza majd, mert a bankszövetség tagjai már jelezték, készek perre vinni egy-egy szerzõdést.

„Lesznek olyan ügyek, amelyben a bankok fognak a bírósághoz fordulni, abban az ügyben, hogy szerintük tisztességes szerzõdéseket kötöttek az ügyfelekkel. Azt gondolom, hogy nagyon kevés olyan devizahiteles szerzõdés lehet, vagy olyan hitelszerzõdés lehet, amely mind a hét elvárásnak megfelel” – fogalmazott Varga Mihály.

A készülõ törvényjavaslat szerint egy ilyen per esetén nem az ügyfélnek kellene bizonyítania, hogy a bank tisztességtelenül járt el vele szemben - mondta Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetõje szerintem ezeknek az eljárásoknak nem szabad sokáig húzódniuk. „Törvényben szeretnénk arra kötelezni a bíróságokat, hogy nagyon rövid idõ alatt tárgyalják meg ezeket a kereseteket, maximum három-négy hónap fog erre rendelkezésre állni, és másik oldalról pedig arra fogjuk kérni a bíróságokat, hogy a nyár folyamán ne tartsanak ítélkezési szünetet, hanem ebben a tekintetben ezeket a pereket fogadják be és tárgyalják végig” – mondta Rogán Antal, aki hozzátette: a jogszabály-tervezetet a parlament már július negyedikén megtárgyalja és el is fogadhatja.

Az Országos Bírói Hivatal a frakcióvezetõ felvetésére egyelõre annyit reagált: õk is azon dolgoznak, hogy minél hamarabb megoldják a devizaadósok ügyeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!