2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Varga az RTL-nek: erre egy gazdasági miniszternek is illik odafigyelnieForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-28 16:04:04
Varga Mihály szerint az RTL Klub egy 2011-es tranzakciójához kapcsolódó 23 milliárd forintos veszteségelhatárolásának mértéke már az a nagyságrend, amelyre "mindenki felkapja a fejét", és amelyre "egy gazdasági miniszternek is illik odafigyelnie". A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek csütörtökön azt is elmondta, hogy az adózás rendjérõl szóló törvény biztosította a jogalapot számára a vizsgálat elrendeléséhez.

Varga Mihály ismertetése szerint ugyan egy konkrét ügyben rendelt adóvizsgálatot, de természetesen ennek minden érintett adónemre ki kell terjednie, hogy a teljes képet megismerjük.

Közlése szerint egy internetes oldal hírébõl értesült az RTL Klub 23 milliárd forintos veszteségelhatárolásáról egy 2011-es tranzakció miatt. Ez már az a nagyságrend, amire mindenki felkapja a fejét, az említett cikk is úgy fogalmazott: megdöbbentõ - mondta.

Kiderült, hogy a Magyar RTL Televízió Zrt. megvásárolt két kábelcéget, majd amikor lejárt a törvényben elõírt egy év, saját németországi illetõségû anyavállalatának túladott ezeken. Az ügylet következtében papíron vesztesége keletkezett, emiatt nem fizet társasági adót, és eddig úgy tûnik, nem fog reklámadót sem - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a 23 milliárd forint nem szokásos nagyságrend, még nagyvállalati beruházásoknál sem. Erre egy gazdasági miniszternek is illik odafigyelnie - jegyezte meg. Hozzátette, hogy itt nem fejlesztés vagy beruházás történt, hanem vétel, majd gyors eladás. Az egész ügyletnek olyan színezete van, mintha csupán az adókedvezmény megszerzése lett volna a cél, és nem fejlesztés vagy beruházás - mondta.

Varga Mihály azt sem zárta ki, hogy kiderül, minden szabályos és törvényes volt, ha tényleg így van, az RTL Klub nyugodtan állhat a vizsgálat elé. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az adózásban a jogokat rendeltetésszerûen kell gyakorolni. Nem rendeltetésszerû a joggyakorlás, ha olyan szerzõdések és ügyletek köttetnek, amelyek célja a jogszabály kijátszása, megkerülése. Vizsgálni kell, volt-e például valós gazdasági tartalom! Eddig csak annyi biztosat tudunk, hogy a Magyar RTL 23 milliárd forinttal csökkentette az adóalapját. A kérdés az, hogy ez járt-e a magyar gazdaság számára olyan elõnyökkel, amelyekhez a kedvezményt a jogszabályalkotó kapcsolta - fejtette ki.

Megerõsítette: az adózás rendjérõl szóló törvény egyértelmûen rögzíti az illetékes miniszter jogkörét, ez alapján jártam el.

Varga Mihály szerdán, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy arra utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy haladéktalanul kezdjen felülvizsgálati eljárást az ügyben

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!