2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Újabb számítás: akár egymilliót is visszakaphat a devizahitelesForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-28 16:11:28
Körülbelül 1 millió forint járhat vissza majd egy átlagos devizahitelesnek, ha életbe lép az új törvény. A kormánypárti politikusok eddigi nyilatkozatai alapján vélhetõen ezt az összeget levonják a fennálló tartozásból, így akár 20 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztõrészletek. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: szeptemberre dolgozzák ki az elszámolás szabályait, de a legfõbb cél, hogy senki ne maradjon fedél nélkül.

Jelenleg mintegy 130 ezer devizahiteles fenyegeti a kilakoltatás veszélye. A nemzetgazdasági miniszter a Hír Tv-ben azt mondta: a készülõ törvény legfõbb célja, hogy ezt megakadályozza.

„A kormány szempontjából a legfontosabb dolog, hogy senki ne maradjon fedél nélkül. A legfontosabb az volt, hogy az a 130 ezer ügyfél, akinek már 60 vagy 90 napon túli lejárt tartozása van, az ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy most, amikor rendezni akarjuk az egész kérdést, most lakoltatják ki, és bukja az egész szerzõdést”- mondta Varga Mihály. Megerõsítette: a törvénnyel azt is szeretnék elérni, hogy a bankok fillérre pontosan fizessék vissza ügyfeleiknek azt az összeget, amivel megkárosították õket.

A Híradó egy szakértõvel, Kézdi Zsolttal, a Magyar Hiteltanácsadók Egyesületének elnökével kiszámoltatta: akár 1 millió forint is visszajárhat egy átlagos hitelesnek. Ha valaki 2007-ben 7 millió forintnak megfelelõ svájci frank hitelt vett fel 15 évre, annak a törlesztõ részlete induláskor 65 ezer forint volt, ami mostanra 125 ezerre növekedett. A Kúria döntése és Varga Mihály szerdai bejelentése alapján egy ilyen szerzõdésnél az adós 110 ezer forinttal járt rosszabbul az árfolyamrés miatt az egyoldalú kamatemelések miatt pedig 900 ezer forinttal fizetett többet, mint kellett volna.

Vagyis, a szakértõ szerint 1 millió 10 ezer forintot vett el tõle a bankja - jogtalanul. Elvileg ennyi is jár vissza neki. A kormánypárti politikusok eddigi nyilatkozatai alapján vélhetõen ezt az összeget levonják a fennálló tartozásból, így akár 20 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztõrészletek. A példában szereplõ ügyfélnek jelenleg 8 millió 800 ezer forint tartozása van. Ha ebbõl levonjuk az 1 millió 10 ezer forintot 7 millió 790 ezer forint marad. Így a jelenlegi 125 ezer forintos törlesztõ részlet 100 ezer forintra csökken.

A szakértõ szerint, aki idõközben rendezte a tartozást, annak készpénzben kellene megkapnia a bankoktól visszajáró összeget, a bedõlt hitelek esetében pedig a fennmaradt tartozásból kellene azt levonni. Kézdi Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes lesz ellenõrizni a bankok által kiszámolt összegeket. „Ha abból indulunk ki, hogy a Kúria két feltétel vonatkozásában is kimondta azt, hogy tisztességtelenül járt el a bank, akkor nincs okunk azt feltételezni, hogy az elszámolásban tisztességes lesz. Ezért csak azt lehet javasolni minden ügyfélnek, hogy saját maga kerüljön tisztába azzal, hogy mennyi jár neki vissza”- mondta a szakértõ.

Kézdi Zsolt szerint ehhez nagy segítséget adhatna egy olyan hivatalos kalkulátor, amellyel mindenki kiszámolhatná, mennyi jár neki vissza bankjától.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!