2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Devizahitelek: nem lesz több törlesztõrészlet-csökkentés?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-29 19:29:15
Várhatóan ma nyújtja be az Országgyûlésnek a kormány az elsõ devizahiteles csomagra vonatkozó törvényjavaslatát, a pontos elszámolásra pedig õsszel kerülhet sor.

A devizahitelek tisztességtelen feltételeinek felszámolása révén oly mértékben csökkenhet az ügyfelek törlesztõrészlete, hogy további segítségnyújtásra az õszi forintosítás során már nem lesz igény - vélte Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az InfoRádiónak adott interjújában. Az árfolyamrés és a kamatemelések "visszacsinálásával" már teljesülhet a kormány korábbi, törlesztõrészlet-csökkentésre tett ígérete.

A kormány várhatóan ma nyújtja be az Országgyûlésnek a Kúria döntéseit a magyar jogrendbe átemelõ javaslatát: eszerint az árfolyamrés visszajár az ügyfeleknek (hogy vajon a végtörlesztõknek is, az Orbán Gábor szerint "legyen meglepetés"). A kormány ebben a törvényjavaslatban meghatározná azt is, hogy az egyoldalú kamatemelések tisztességét a bankoknak milyen határidõig kellene a bíróságokon bizonyítaniuk. Ahol erre nem lesznek képesek, ott az egyoldalú kamatemelés is visszajár az ügyfélnek - Orbán Gábor szerint a hitelek döntõ része ebbe a csoportba fog tartozni.

A devizahitelek tisztességtelen feltételeinek rendezésére révén, vagyis az elsõ devizahiteles csomagnak köszönhetõen csökkenni fog a devizahitelek tõketartozása és kamatszintje, így a törlesztõrészlet is. Elõbbi azért, mert a visszajáró összeget a tõketartozás csökkentésével számolhatják el az élõ szerzõdések esetében, utóbbi pedig azért, mert a hitelek nagy részénél ma a bankok tisztességtelenül magas kamatot alkalmaznak. A forinthitelekké alakítás révén - amirõl õsszel várható döntés - az árfolyamkockázat is meg fog szûnni - hangsúlyozta Orbán Gábor. Számos kérdés megoldatlan, és az sem jelenthetõ ki egyértelmûen, hogy egy ütemû, vagy elnyújtott folyamatban fog történni a forintosítás - tette hozzá.

A Kúria döntésébõl levezethetõ az ügyfelek esetében egy jelentõs könnyítés. Ügyfelenként nagyon változó, de a kamatcsökkenés miatt a törlesztõrészlet nagyobb mértékben csökkenhet, mint a tõketartozás. A tõketartozás 15-25%-kal csökkenhet, a törlesztõrészlet akár további 5-10 százalékkal - mondta Orbán Gábor. Ez kissé nagyobb csökkenés annál, amit egy gazdasági lap átlagosnak mondható ügyfél esetében bemutatott (19%-os törlesztõrészletcsökkentés), de a "szerencsésebb" ügyfelek esetében elõállhat.A forinthitellé alakítás, a kivezetés során már azt gondolom, nem fog további segítség igénye felmerülni - fogalmazott Orbán Gábor. Mindez az összes devizaalapú hitelre vonatkozhat, a Kúria indoklása alapján nehéz lenne leválasztani a nem jelzálogfedezetû devizahiteleket, és ok sincs erre az államtitkár szerint.

Orbán Gábor szavaiból arra lehet következtetni, hogy a kormány törlesztõrészlet-csökkenésre tett ígérete a tisztességtelenségek orvoslásával teljesülhet. Ez akár azt is jelentheti, hogy az õszi intézkedések során elfogadható lehet a kormány számára a devizahitelek piaci árfolyamon történõ forintosítása is. A bankok és az államháztartás számára ez kedvezõbb forgatókönyv lenne egy kedvezményes árfolyamon történõ forintosításnál, miközben az elsõ csomagnak köszönhetõen az ügyfelek tartozása és terhe így is jelentõsen csökken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!