2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Devizahitelek: 900 milliárd forintot is visszafizethetnek a bankokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-30 13:07:54
Akár 900 milliárd forint is lehet az az összeg, amennyit a bankok utólag visszafizetnek az embereknek az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt - ezt a Nemzeti Bank ügyvezetõ igazgatója mondta a Kossuth Rádiónak, miután megjelent a törvénytervezet a devizahitelesek megsegítésérõl. A nemzetgazdasági miniszter arról beszélt: elsõsorban azokon segít a kormány a devizahiteles törvénnyel, ahol a család otthona forog kockán.

Pénteken került fel az Országgyûlés honlapjára a törvénytervezet, amelyik elsõ lépcsõben kezeli a devizahitelesek problémáját. A Kúria két héttel ezelõtti döntését foglalnák törvénybe, amely szerint több szempontból is tisztességtelenül jártak el a bankok. Ez a törvény szabályozná, hogy a fogyasztók a bankoktól biztosan visszakaphassák, ami visszajár nekik.

Trócsányi László, igazságügyi miniszter azt mondta: ez a bankok és a fogyasztók érdeke is. Az igazságügyi tárca vezetõje a Híradónak azt mondta: el kell kerülni, hogy perek sokasága induljon a bankok ellen. Ezért választották a javaslatban azt a jogi megoldást, hogy az egyoldalú kamatemelések automatikusan tisztességtelenek, és ennek ellenkezõjét a bankoknak kell bizonyítaniuk a Fõvárosi Törvényszéken.

„Társadalmi probléma kezelõdik, márpedig a devizahitelesek ügye társadalmi probléma: itt az állam, a kormány azt döntötte el, hogy az állam belép és segítségére lesz a különbözõ állampolgároknak. Ne õk keressék az igazukat, hanem az állam kvázi egyfajta ügyvédje legyen ezeknek az állampolgároknak” – fogalmazott a miniszter.

Akár a 900 milliárd forintot is elérheti az az összeg, amennyit a bankok utólag visszafizetnek az embereknek - ezt a Nemzeti Bank ügyvezetõ igazgatója mondta a Kossuth Rádiónak. „Legtöbbször ezt a 400 milliárd forintot szoktuk hallani, ami az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés visszatérítésébõl adódhat. A mi számításaink szerint ez akár a kétszerese is lehet: 900 milliárd forint” – jelentette ki Nagy Márton.

Az MNB igazgatója azt is mondta: a Magyar Nemzeti Bank ellenõrzi majd, hogy az ügyfelek a bankoktól valóban megkapják a nekik járó összeget.

A nemzetgazdasági miniszter Szolnokon arról beszélt: az a legfontosabb, hogy azokon a családokon segítsenek, amelyeknél a családi ház a hitel fedezete.

„Magyarországon senki nem maradhat fedél nélkül, segíteni kell ezeken a bajba került embereken. Ebbõl a szempontból tehát akár szabadfelhasználású, akár kötött, lakáscélú felhasználású volt az a hitel, a lakást, a házat tekintjük a legfontosabbnak” – mondta Varga Mihály. Hozzátette: õsszel dõl el véglegesen, hogy milyen hiteltípusokra vonatkozik majd a bankok elszámolása. Vagyis, hogy a lakáscélú hitelek mellett a törvény vonatkozik-e majd azokra, akik devizaalapú autóhitelt, vagy személyi kölcsönt vettek föl - fogalmazott Varga Mihály.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!