2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Devizahitel: kis magyar számtanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-30 14:55:28
Mennyi pénzt és hogyan kaphatnak vissza a svájci frank hitelesek?

A Kúria minapi döntése nyomán a fõ kérdés az, hogy a svájci frank hitelesek mennyit és hogyan kapnak vissza? A számításhoz vegyünk egy átlagos hitelt, ami 7 millió forint hitel svájci frankban 20 évre, 2007 januárjában leszerzõdve (svájci frank árfolyam = 156 Ft).

A nagy kérdés: mi lett volna, ha forinthitelt veszünk fel ugyanakkor? Hét és fél év elteltével azt látjuk, hogy a forinthiteles máig 600 ezer forinttal fizetett kevesebb törlesztést és 3,3 millió forinttal alacsonyabb az aktuális hiteltartozása (hiszen a devizaárfolyam kedvezõtlen hatása nem befolyásolta), azaz összességében 3,9 millió forinttal járt jobban.

Felvetõdik a kérdés: a Kúria döntése azt jelenti, hogy az átlagos devizahiteles visszakap 3,9 millió Ft-ot? Errõl természetesen nincsen szó, hiszen a taláros testület azt mondta ki, hogy „csupán” az árfolyamrés és az indokolatlan kamatemelés jár vissza. A Bankmonitor számításai szerint a példánkban szereplõ ügyfélnek (kedvezõ bírósági döntés esetén) e két jogcímen összesen 980 ezer forint járhat vissza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!