2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizahitelek - a Fidesz módosító indítványt nyújt be az elévülésrõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-01 11:14:51
A Fidesz országgyûlési képviselõcsoportja módosító indítványt nyújt be a kormány devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatához; ennek lényege, hogy az elévülés szabályait "pontosan és precízen" meghatároznák - közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetõje hétfõn az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Rogán Antal azt mondta, a kormány által benyújtott törvényjavaslat csak a kezdet, és a bankoknak most kell majd szembenézniük azzal, hogy tisztességtelenül jártak el az emberekkel szemben. A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyûlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó elsõ törvényjavaslatot, a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerzõdéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezésérõl címmel.

A frakcióvezetõ a javaslatra utalva közölte, frakciójuk a polgári jogi elévülésnek csak a legszigorúbb formáját tudja elfogadni, ami azt jelenti, hogy a folyamatban lévõ szerzõdéseknél semmiféle elévülésrõl nem lehet beszélni. Elmondta, akik jelenleg is fizetik a hitelüket vagy még ma is megvan a hitelük, azoknak az esetében elévülésrõl nem lehet szó, függetlenül attól, hogy a hitelt mikor vették fel.

Rogán Antal szerint ez azt jelenti, hogy a bankok ügyfelei a hitelszerzõdések indulásáig az összes követelésüket megfogalmazhatják a bankokkal szemben, és meg kell kapniuk a pénzüket, akár az árfolyamrésbõl adódó tisztességtelenségrõl, akár az egyoldalú kamatemelésbõl adódó tisztességtelenségrõl van szó. Szerinte elévülésrõl csak azokban az esetekben lehet beszélni, ha egy szerzõdés már egyértelmûen lezárult és azóta több mint 5 év telt el.

Arra a felvetésre, hogy a Kúria döntése cégekre nem, csak a magánszemélyek által felvett hitelekre vonatkoztatható, arra hívta fel a figyelmet, az egy alapot nyújtott arra, hogy akár õk is fordulhatnak bírósághoz a szerzõdéseik ügyében. Azt mondta, a kisvállalkozások szerinte nyugodtan fordulhatnak a bíróságokhoz azzal, hogy hasonló feltételekkel náluk is állapítsák meg, ha a bankok tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamrést az esetükben is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!