2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kedvezõ adatok - több házasság és gyermek, kevesebb válásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-03 13:03:34
Az év elsõ négy hónapjában 2,9 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel ezelõtt, és 3,7 százalékkal kevesebben haltak meg, mint tavaly az év azonos idõszakában. 2014 áprilisáig számottevõen többen kötöttek házasságot, mint egy évvel azelõtt, és a házasságkötések száma mind a négy hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A fiatalok meghallották a kormány üzenetét - jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár.

Az elmúlt 4 évben számos olyan intézkedést hozott a kormány, amely mind a családalapítást ösztönzi, és házasságra is ösztönzi a fiatalokat – jelentette ki Novák Katalin.  Mint mondta, ma csak 40 százaléka születik meg azoknak a gyermekeknek, akiket eredetileg vállalni terveznek a fiatalok. A házasságkötések idõpontja kitolódik, ahogyan a gyermekvállalásé is – emelte ki.

Az elmúlt 3 év népesedési mutatói alapvetõen pozitív változást mutatnak, de az elkötelezõdés Novák Katalin megfogalmazása szerint részben pénzkérdés. Hozzátette: a családi adókedvezmény következtében átlagosan egy magyar család pénztárcájában évente 200 ezer forinttal marad több, ez mindenképpen ösztönzõ lehet a gyermekvállaláshoz.

A rezsicsökkentést, és a devizahitelek megsegítését, az ingyenes tankönyv fokozatos bevezetését, valamint a gyermekek közétkeztetésben való részvételét is ösztönzõ tényezõnek nevezte az államtitkár.

Novák Katalin azt mondta: növekedõ középrétegrõl és azon belül is növekvõ születésszámról lehet beszámolni. A kormány célja, hogy stabil legyen ez a középréteg, melyet nem fenyeget a lecsúszás.

Az édesanyák gyermekük 1 éves korától már tudnak munkát vállalni, nem kell lemondaniuk a gyermek után járó juttatásról –ez az intézkedés is segíti azt, hogy ha a családban két stabil keresõ tud lenni,biztos anyagi helyzetben maradjanak – fejtette ki Novák Katalin.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!