2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Devizahitelek – Benyújtották az elévülésrõl szóló módosító javaslatotForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-04 14:11:38
Benyújtotta a Fidesz országgyûlési képviselõcsoportja a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat módosító indítványát szerdán, amely az elévülés részletes szabályairól rendelkezik.

A Rogán Antal fideszes és Rubovszky György KDNP-s képviselõk által jegyzett indítvány szerint a Ptk. elévüléssel kapcsolatos szabályait a fogyasztói kölcsönszerzõdésekbõl eredõ követelésekkel kapcsolatban úgy kell értelmezni, hogy ezek a követelések a kölcsönszerzõdés fennállása alatt nem évülnek el, azok elévülése a szerzõdés megszûnésével kezdõdik. Az indokolás szerint, amíg a felek bármelyikének a kölcsönszerzõdésbõl követelése vagy ellenkövetelése keletkezhet a másik féllel szemben, addig nem kezdõdhet meg a követelések elévülése.

A benyújtott módosító javaslat értelmezési szabálya szerint, ha a szerzõdés úgy szûnt meg, hogy közben már eltelt a Ptk. szerinti ötéves általános elévülési idõ, akkor az abból eredõ követelések már elévültek. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a felek az õket megilletõ már elévült követeléseket – az elszámolásra irányadó törvényi rendelkezések szabályai szerint – a Ptk. alapján beszámíthassák azokba a velük szemben érvényesített követelésekbe, amelyek keletkezésekor a beszámítható követelések elévülése még nem következett be – olvasható a módosító javaslatban.

Azokra a követelésekre, amelyek elévülése már megkezdõdött, de annak idõtartama az elszámolásra vonatkozó törvény megalkotásáig letelne, a javaslat elrendeli az elévülés nyugvását a törvény hatálybalépése és a külön törvényben meghatározott idõpont közötti idõszakra. Ezáltal az érintett igények – a Ptk. szabályai szerint – az elévülés nyugvását követõ meghatározott ideig, adott esetben 1 évig abban az esetben is érvényesíthetõek lesznek, ha az elévülési idõ már eltelt vagy abból kevesebb mint 1 év volna hátra – olvasható a parlament honlapján közzétett javaslatban.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje hétfõn az M1 Napirend elõtt címû mûsorában elmondta: az árfolyamkockázat ügyében a bankok és a hitelfelvevõk osztoznak a felelõsségen. Az Országgyûlés a házszabálytól eltérve már pénteken szavazhat a devizahiteleseket segítõ törvényrõl. A bankok próbálják úgy értelmezni, hogy a polgári jogban 5 év az elévülési idõ, vagyis ami “2009 júniusa elõtt történt, az nem történt meg, de szerintünk ez nem így van” – mondta Rogán Antal. Hozzáfûzte: a jelenleg futó szerzõdéseknél semmilyen elévülésrõl nem lehet szó; azoknak is visszajár a pénz, akit például 2006 és 2009 között “vertek át” a bankok. Lezárt szerzõdés esetén csak akkor lehet elévülésrõl beszélni, ha a szerzõdést legalább 5 éve, 2009 júniusa elõtt már lezárták.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyûlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó elsõ törvényjavaslatot, a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerzõdéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezésérõl címmel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!