2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
MNB: 600-900 milliárdba kerül a devizahiteleseket segítõ csomag a bankoknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-04 16:09:08
Címkék: Bihari hírek, MNB
A jegybank szerint ez az összeg nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását, "egyetlen banknak sem lesz szüksége számottevõ pótlólagos tõkeinjekcióra", de "hosszabb távon átalakulhat néhány bank piaci pozíciója" - írta az intézmény a Reuters hírügynökség kérdéseire küldött írásbeli válaszában.

Hatszáz-kilencszázmilliárd forintba fog kerülni a magyar pénzügyi szektornak a devizahiteleseket segítõ csomag, amelyrõl várhatóan pénteken fogad el törvényt az Országgyûlés - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az intézmény a Reuters hírügynökség kérdéseire küldött írásbeli válaszában leszögezte, hogy ez az összeg nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását. Egyetlen banknak sem lesz szüksége számottevõ pótlólagos tõkeinjekcióra - írta az MNB. A központi bank ugyanakkor elismerte, a csomag elfogadása következtében hosszabb távon átalakulhat néhány bank piaci pozíciója.

Balog Ádám, az MNB alelnöke a szombati Magyar Nemzetben már nyilatkozott arról, hogy a pénzügyi rendszernek 600-900 milliárd forintba kerülhet az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés tisztességtelen alkalmazása miatt felmerülõ visszatérítési kötelezettség. Hozzátette, hogy ez az összeg nem okoz gondot a bankrendszer stabilitásának, de hosszabb távon átrendezheti egyes bankok piaci pozícióját, egyes bankok átgondolják majd magyarországi szerepvállalásukat.

Az Országgyûlés a napirend szerint pénteken szavaz a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatról a Kúria közelmúltban hozott jogegységi döntése alapján. A jogszabály várhatóan a 2004 után hitelt felvevõkre vonatkozik majd, ez alól kivételt a végtörlesztésben érintettek, valamint azok jelentenek, akiknek a kölcsönszerzõdését az eszközkezelõ már rendezte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!