2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Orbán: Magyarországot újjá kell majd építeniForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-11 17:08:25
Orbán Viktor szerint Magyarországot hamarosan ugyanúgy újjá kell építeni, mint Németországot az berlini fal leomlása után.

A Fidesz elnöke errõl pénteken beszélt az 1989-es határnyitás 20. évfordulója kapcsán tartott konferencián Budapesten.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: mindent meg fog tenni azért, hogy a szocializmus képviselõi és szellemi követõi ne gyakorolhassanak hatalmat. Orbán Viktor ugyanakkor leszögezte: "egy diktatúra - legyen annak bármilyen színe, barna vagy vörös - soha semmilyen vonatkozásban nem lehet jobb egy emberi közösség számára, mint a szabadság épülõ demokrácia rendje.
" A Fidesz elnöke szerint, ha mégis ennek a látszata merülne fel, akkor a demokratikus politikusok nem teszik jól a dolgukat. Orbán hozzátette: akik a szocialista idõket megszépítik, vagy mentegetik, azok rosszat akarnak az egész európai közösségnek, Németországnak és a kommunizmus után szabaddá lett közép-európai országoknak, így Magyarországnak is.

A magyarországi rendszerváltással kapcsolatban Orbán Viktor tévhitnek nevezte, hogy az "elitek kiegyezése" hozta volna meg a fordulatot. A Fidesz elnöke szerint 1988-89-ben volt négy olyan nagy tömegmegmozdulás - az erdélyi falurombolással szembeni tüntetés, március 15-e, a bõs-nagymarosi vízlépcsõ elleni tüntetés és Nagy Imre újratemetése - amelyek nélkül az átmenet dinamikája és minõsége más lett volna.
A pártelnök hozzátette: "Kelet-Közép-Európában a szabadság, a jog és a jó összetartozására akarjuk építeni egész Európa jövõjét. Ha a többséget erre használjuk, akkor megérdemeljük, ha nem akkor azt érdemeljük meg, hogy elveszítsük." Orbán Viktor kiemelte ugyanakkor: többség nélkül az emberek erõfeszítései nem jutnak érdemi eredményre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!