2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egyoldalú kamatemelés - zúgolódnak az ügyfelekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-04 18:06:39
Miközben a kormány éppen törvényt hoz a bankok egyoldalú kamatemelése ellen, a CIB Bank egyoldalúan megemelte a svájci frank hitelesei kamatát egy korábbi döntésével összhangban.

Az ügyfelek zúgolódnak, a bank a forrásköltségek kedvezõtlen változására hivatkozik. A Híradónak nyilatkozó ügyvéd szerint a bank hibás döntést hozott. Szembe megy ugyanis a Kúria döntésével és a kormány által múlt pénteken beterjesztett törvényjavaslattal, és tovább rombolja a bankok amúgy is megtépázott tekintélyét.

Sokan érdeklõdtek a CIB Banknál a pénzintézet legújabb intézkedésérõl. Az olasz tulajdonú bank ugyanis bejelentette: megemeli a devizahitelek kamatát.

A hvg.hu-nál több adós is arról panaszkodott, hogy a bank szeptembertõl csaknem 1 százalékkal megemeli hitelük ügyleti kamatát. Egyik olvasójuk, akinek eddig 4,69 százalék volt a kamata és több mint 130 ezer forintos törlesztõ részletet fizetett havonta, úgy becsülte, hogy a kamatemelés miatt szeptembertõl 20 ezer forinttal többet kell fizetnie.

A Híradó érdeklõdésére a bank írásban azt közölte, hogy a kamatváltozásról tavaly decemberben hoztak döntést, ezt követõen január óta folyamatosan tájékoztatják az ügyfeleket. Ennek nincs köze a Kúria jogegységi határozatához. Levelükben azt írták, hogy a bank pénzpiaci tényezõkre hivatkozva hozta meg döntését, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezték.

A Híradónak nyilatkozó ügyvéd szerint a bank hibát követett el, hiszen a kamatemelésrõl hozott egyoldalú döntésük szembe megy a Kúria határozatával és a kormány által a parlamentnek beterjesztett törvényjavaslattal. Az ügyvéd tisztességtelennek tartja a bank magatartását. Vagyis szerinte, amit most elvesz, azt késõbb vissza kell, hogy adja. Az új törvény reményeim szerint visszaható hatályú lesz és ezeknek az ügyfeleknek az esetében automatikusan kell majd a banknak visszafizetni a kamatemelést. Ezen túlmenõen értelemszerûen perelhetik is, mert ez egy törvénysértõ döntés – mondta Czirmes György, ügyvéd.

Éppen egy nappal ezelõtt panaszkodott arra a Bankszövetség fõtitkára, hogy méltánytalan támadások érik õket. Kovács Levente szerint a bankok mindig törvényesen jártak el és utalt az ügyfelek felelõsségére is, hiszen õk vették fel a hiteleket. A hitel felvételérõl, a hitel típusáról és a hitelintézetrõl az ügyfelek szabadon döntöttek – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára.

Közben benyújtotta a Fidesz a devizahitelesek megsegítését célzó törvény-javaslathoz azt a módosító indítványt, amelyik az elévülést szabályozza. A javaslat egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a 2009 elõtt tisztességtelenül levont pénz is visszajár a devizahiteleseknek.

Rogán Antal frakcióvezetõ korábban azt mondta: nem lehet elévülésrõl beszélni azoknál, akik jelenleg is fizetik a hitelüket, függetlenül attól, hogy a kölcsönt mikor vették fel. Az 5 éves elévülési idõ ugyanis csak akkor kezdõdik, ha már végérvényesen lezárult egy szerzõdés. A devizahiteleseket segítõ törvényjavaslatról pénteken szavaz az Országgyûlés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!