2024. április 24. Szerda, György.
 
Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliségForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-04 18:48:02
A Híradónak nyilatkozó elemzõ szerint a kedvezõ magyar adat nemcsak a közfoglalkoztatásnak köszönhetõ, hanem annak is, hogy a gazdaság nagyobb ütemben nõtt itthon, mint Európában.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 10,5-rõl 7,9 százalékra a munkanélküliség az elmúlt egy évben - ez derül ki az Eurostat, vagyis az unió statisztikai hivatalának legfrissebb jelentésébõl. A tagállamokban átlagosan 10,3 százalékos volt a munkanélküliség májusban. A Híradónak nyilatkozó elemzõ szerint a kedvezõ magyar adat nemcsak a közfoglalkoztatásnak köszönhetõ, hanem annak is, hogy a gazdaság nagyobb ütemben nõtt itthon, mint Európában.

Szerszámok készítésével foglalkoznak az egyik gyõri cégnél. Az elmúlt egy évben 15 dolgozót vettek fel, közülük nyolc fiatalt, akik a gyakorlati idejüket is ott töltötték. Mivel a cég sok megrendelést kap, ezért bõvítenek, ehhez pedig még több embert vesznek fel. Ez évben kezdünk egy zöldmezõs beruházást, egy száz fõs termelõ üzemet, ott jelenleg 25 fõ kolléga dolgozik, de jövõre elkészül ez a termelõüzem és oda is egy jelentõs létszámbõvítést tervezünk – közölte Borsodi Mónika, a Borsodi Mûhely Kft. személyügyi igazgatója.

Európai jelenség, hogy nõ a foglalkoztatottság és csökken a munkanélküliség. Az unió statisztikai hivatalának jelentése szerint a tagállamokban átlagosan több mint fél százalékkal csökkent a munkanélküliek aránya az elmúlt egy évben. A 28-ból 21 tagállamban a májusi adatok szerint csökkent a munkanélküliség. Még a legrosszabb helyzetben lévõ spanyoloknál és görögöknél is jobbak lettek az adatok. Ott azonban még így is óriási, 25 százalék felett van a nem dolgozók aránya. A 28 európai országból Magyarországon csökkent a legnagyobb arányban a munkanélküliség. Tavaly május óta 10,5 százalékról 7,9 százalékra.A magyar gazdaság növekedése is EU-átlag feletti volt, úgy ahogy a beruházások lendülete is jelentõs mértéket öltött és ez lehetõséget teremtett arra, hogy a versenyszféra is egyre több embert alkalmazzon – mondta Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezetõ elemzõje.

Már nem csak a közfoglalkoztatás miatt csökken a munkanélküliség. A munkaerõ-piaci és képzési államtitkár azt mondta: a feldolgozóipar, az építõipar és a kereskedelem is jól teljesített az elmúlt hónapokban, ezért nõhetett a dolgozók száma. Czomba Sándor a következõ négy év legnagyobb feladatának a fiatalok munkanélküliségének visszaszorítását nevezte.

Bár Magyarországon az elmúlt egy évben jelentõsen, az európai uniós átlag alá csökkent a nem dolgozó fiatalok aránya, de még így is 20 százalék körül van. Azt szeretnénk, hogy ha a ciklus végére nagyjából olyan 10 százalék körüli értékre sikerülne leszorítani, ehhez az elmúlt idõszakban is sok programot indítottunk, ami kifejezetten a fiatalokat segítette és a következõ 2014-2020-as tervezési ciklusban is számos olyan program lesz, amely kifejezetten az õ munkalehetõségeit javítja – nyilatkozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Czomba Sándor szerint az új programokkal 2018-ra lehetõvé válik, hogy a teljes munkanélküliség 4 százalék alá csökkenjen, a foglalkoztatottság pedig tartósan 4 millió felett maradjon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!