2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mennyi a tápanyag a gombában?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-06 11:05:57
Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis amikor az étrend összeállítására kerül sor, a gombafélék többnyire kimaradnak a választásból.

Kár, hiszen a gomba értékes tápanyagok forrása, rendszeresen fogyasztva pedig több krónikus betegség megelõzésében is segítségünkre lehet.

A legnépszerûbb zöldségek, gyümölcsök és fûszernövények egészségre gyakorolt hatásairól készített cikksorozatot a Medical News Today szakportál, amelyben részletesen ismertetik, hogy miért érdemes egyik-másik növényt rendszeresen beiktatni az étrendbe. A felsorolásban szó esik a gombafélékrõl is, amelyek az amerikai dietetikus szakemberek szerint méltatlanul kis szerepet kapnak az egészségtudatos táplálkozásban.

A gombaféléknek igen alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban (riboflavin, folsav, pantoténsav, niacin, tiamin) és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Emellett a gomba az egyetlen növényi eredetû D-vitamin-forrás. A gombafélék azért is fontosak, mert kolint és béta-glükánokat tartalmaznak: elõbbinek fõként az izommûködésben és a memóriafolyamatokban, utóbbinak pedig a vér koleszterinszintjének csökkentésében és az immunrendszer erõsítésében van szerepe.
Csökkenti a vérnyomást, jó a cukorbetegség ellen

Számos kutatás megerõsítette, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti az elhízás, a diabétesz, a szívbetegségek és a daganatok kialakulásának kockázatát. A gombák zöme antioxidánsban legalább annyira gazdag, mint a répa, a paradicsom, a paprikafélék vagy a cukkíni, ráadásul a legtöbb zöldséggel és gyümölccsel ellentétben a gomba kiváló szelénforrás is. A szelén antioxidáns hatása révén gátolja egyes daganatok kialakulását, és erõsíti az egészséges sejtek védekezõképességét.

A gombafélék a cukorbetegség elleni harcban is bevethetõk: tanulmányok igazolták, hogy a diabéteszben szenvedõknél a rostban gazdag étrend csökkenti a vércukorszintet és pozitívan hat a szervezet zsírháztartására is. A rostok mellett a gomba magas kálium- és alacsony nátriumtartalma révén a vérnyomást is csökkenti, így hosszú távon a szívbetegségek kockázata is csökken. Nem szabad továbbá megfeledkezni arról sem, hogy a gombák alacsony energiatartalmú élelmiszerek, amelyek gyorsan eltelítenek és hosszan tartó jóllakottság érzést okoznak, így a normál testsúly megtartásában is fontos szerepet játszanak.

Ne rántsuk, grillezzük

A gomba jótékony hatása elsõsorban akkor érvényesül, ha párolt vagy grillezett formában kerül az asztalra - emeli ki a cikk. Rántás helyett inkább grillezzük a gombát, vagy hirtelen süssük meg egy kis hagymával minimális zsiradék hozzáadásával. A nagyobb gombafejeket meg is tölthetjük, majd a sütõben készre sütve fogyaszthatjuk. Szeletelve tehetjük rántottába, omlettbe vagy quiche-be is. Gombavásárláskor ügyeljünk arra, hogy megbízható forrásból származó, sérülésmentes, kemény darabokat vásároljunk (ha nyálkás vagy megnyomódott, ne vegyük meg), és a hûtõben tárolva a lehetõ leghamarabb használjuk fel.
Mérgezés és egyéb veszélyek

Bár a vadon termõ ehetõ gombák évszázadok óta az ember táplálkozásának részét képezik, a biztonságosan fogyasztható fajták egyértelmû felismerése elengedhetetlen a gombamérgezések megelõzéséhez - ezért csak bevizsgált gombát vásároljunk!

Közismert, hogy a mérgezõ gombák komoly betegségeket, sõt akár halált is okozhatnak, de az ehetõ gombák is rejthetnek bizonyos veszélyeket: a bennük lévõ béta-glükánok az autoimmun betegségben (pl. asztma, szklerózis multiplex, lupus vagy sokízületi gyulladás) szenvedõkre nézve kockázatot jelenthetnek, így õk a gombafogyasztásról feltétlenül kérjék ki orvosuk véleményét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!