2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Melyik a tíz legtáplálóbb zöldség?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-06 11:40:51
Szinte hetente újabb zöldségfélét emlegetnek a szuperélelmiszerek között, ami megnehezíti a választást az egészségtudatosan táplálkozók számára. Mitõl lesz a zöldségbõl szuperzöldség?

Egy új, a Preventing Chronic Disease címû szaklapban megjelent amerikai tanulmány közzétette azt a tízes listát, amely az úgynevezett „zöldség-erõmûveket”, azaz tápanyagokban leggazdagabb szuperzöldségeket sorolja fel.

A William Paterson Egyetem szakemberei 41 tápanyagban gazdag zöldség és gyümölcs közül választották ki a 10 szuperhõst. Az értékelés során százas, az élelmiszerek tápanyagtartalmát tükrözõ pontrendszert alkalmaztak, viszont minden más szempontot, például az antioxidánsban vagy fitokemikáliákban gazdag összetételt figyelmen kívül hagyták, mivel ezeket nem értékelték alapvetõ fontosságú tápanyagként.

Abban az esetben viszont, ha az adott zöldség vagy gyümölcs 17 különféle, a krónikus betegségek megelõzésében fontosnak tartott tápanyag – kálium, rost, fehérje, kalcium, vas, cink, folsav, tiamin, riboflavin, niacin, valamint az A-, B6-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin – vonatkozásában legalább a napi ajánlott mennyiség 10 százalékát tartalmazza, máris belépõt kapott a szuperklubba.

A pontszámoknál korrekciót alkalmaztak annak érdekében, hogy az egy tápanyagból nagy mennyiséget tartalmazó zöldségek és gyümölcsök ne jussanak indokolatlan elõnyhöz.
A vízitorma mindent lenyomott

Az élen a vízitorma végzett kerek 100 ponttal, amit a kínai kel (91,99 pont), a mángold (89,27), a céklalevél (87,08) és a spenót (86,43) követett. Õket követi a cikória, a saláta levél, a petrezselyem, a római saláta, az amerikai kelkáposzta és a paszternák zöldje.

Az eredmények sokak számára meglepõek lehetnek, hiszen más, szintén szuperélelmiszerként emlegetett zöldségfélék, mint a brokkoli, a kelbimbó vagy a hipszterek által favorizált fodros kel még a legjobb 20 közé sem jutott be.

Az egészséges gyümölcsök szent gráljaként tisztelt bogyósok is csak elvétve nem jutottak fel a listára: bár antioxidánsban és fitokemikáliában gazdagok, ez utóbbiak vonatkozásában nem állt a kutatók rendelkezésére a napi ajánlott bevitelre vonatkozó adat, a vizsgált tápanyagokból viszont nem tartalmaztak eleget az elitbe kerüléshez. Az egyetlen, amely a listára került a szeder. Jellemzõ egyébként, hogy a sárga, narancs és piros színû zöldségek-gyümölcsök (paradicsom, eper, répa, sütõtök, édesburgonya, grapefruit, citrom) a lista vége felé helyezkednek el.

A kutatók célja a listával elsõsorban az, hogy kapaszkodót adjanak az egészséges táplálkozás híveinek a tápanyagban leginkább gazdag élelmiszerek kiválasztásához. A vizsgált zöldségek-gyümölcsök rangsorolása >>

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!