2024. április 24. Szerda, György.
 
Devizahitelek – Bankszövetség: méltánytalan a devizahitelesek megsegítését célzó törvényForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-07 12:33:13
A Magyar Bankszövetség méltánytalannak tartja az Országgyûlés által pénteken elfogadott, a fogyasztói kölcsönszerzõdésekre vonatkozó, a lakossági hitelezést alapjaiban újraíró törvényt, mert úgy véli, a jogszabály olyan elveket követel meg több mint egy évtizedre visszamenõen a szigorú felügyelet alatt álló bankoktól, amelyeket eddig sem a jogalkotó, sem a felügyelõ hatóság, sem a bíróságok nem dolgoztak ki, és nem tettek ismertté.

A bankszövetség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében leszögezte, hogy a hitelintézetek mindig az aktuális jogszabályoknak megfelelõen nyújtották szolgáltatásukat, amelyet a devizahitelezés elmúlt tizenkét éve során mind jogalkotói, mind bankfelügyeleti szempontból szigorú ellenõrzés és folyamatos jóváhagyás kísért.

A szövetség rámutat: az új jogszabály által érvényesített gyakorlat sérti a jogbiztonságot, elbizonytalanítja a befektetõket. Ez olyan precedens, amely alkalmas arra, hogy megingassa a magánjogi szerzõdések alapját, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek a társadalomra – teszik hozzá.

Ha a hitelszerzõdéseket ki lehet vonni a polgári törvénykezés általános elévülési szabályai alól, akkor a továbbiakban bármilyen szerzõdéstípust, akár az adásvételi-, bérleti- vagy munkaszerzõdéseket is új szabályok alá lehet helyezni – visszamenõleges hatállyal – érvel a szervezet.

A bankszövetség a jogbiztonság fenntartása érdekében azt reméli, hogy a köztársasági elnök a jogszabályt nem írja alá, hanem elküldi az Alkotmánybíróságnak elõzetes normakontrollra a tartalmi és formai hibák miatt.

A közleményben jelezték: a bankok továbbra is érdekeltek abban, hogy a devizahiteles kérdést minden fél számára megnyugtatóan és igazságosan, a forinthitelesek érdekeit is figyelembe véve rendezze az Országgyûlés. Ehhez a pénzintézetek az általános jogelveken alapuló és a társadalom egészének érdekeit szem elõtt tartó jogszabályokat tartanak szükségesnek, amelyek elõkészítéséhez felajánlják szakmai támogatásukat és együttmûködésüket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!