2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Természetes gyógyszerek a konyhából: a cukortól a tojásigForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-07 12:47:12
Gondoltad volna, hogy a joghurt például jó a leégés gyógyítására, és a szódabikarbóna fogfehérítésre? Pedig ez így igaz! Ismerd meg a lehetõségeket!

Mutatunk néhány meghökkentõ otthoni trükköt, amivel a konyhádban leledzõ apróságokat egészségügyi célokra is felhasználhatod.

Pagonyi Gabriella pécsi gyógynövénykutató és Dénes Viktória, a PTE kutató biológusa ajánlásával összeszedtük a leghatékonyabb természetes gyógyító szereket, a háziasszonyok tökéletes, olcsó megoldásait egészségügyi problémákra. A hölgyek háztartásbeliként és szakemberként is használják ezeket a praktikákat, most beavatnak titkaikba! Íme a tíz legjobb otthoni megoldás, melyek nem gyógyszerek, inkább természetes gyógymódok.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna konyhai felhasználása mellett tökéletesen alkalmazható égõ gyomorra a kutatók szerint. Kevés meleg vízben oldjunk fel egy teáskanál szódabikarbónát és kortyolgassuk meg. Lábáztatóban láb- és körömgomba kezelésére is alkalmas, de szúnyogcsípés gyógyítására is használhatjuk. Kevés zsiradékkal kikeverve – olajjal vagy kókuszzsírral – fogainkra kenve fehérítésre is bevethetõ.

Cukor és só

Vízzel és kevés cukorral elkeverve és elfogyasztva a só remek a kiszáradás csökkentésére – ez nyáron kiemelten fontos! Vízzel készíthetünk sûrû sópasztát, mely külsõleg alkalmazva, vagy akár elfogyasztva izomláz csökkentésére nagyszerû megoldás. A cukor pedig tökéletesen gyógyít külsõleg rászórva az égési-, vagy nehezen gyógyuló sebekre.

Ecet

Az ecet népszerû orvosság darázs- és szúnyogcsípésre. Csak annyit kell tennünk, hogy a megcsípett bõrfelületet beáztatjuk ecetbe. A folyadék hamar enyhíteni fogja a fájdalmat – mondják a pécsi szakemberek.

Kurkuma

A kurkuma erõs íze mellett nagyszerû ínygyulladás kezelésére, sõt a fogakra rákenve pasztaként fogfehérítésre is kiváló. A kurkumát elfogyasztva is hasonló hatást érhetünk el, ráadásul nagyon finom ételízesítõ is.

Liszt

A liszt az égési sérülésre rászórva gyógyító hatású.

Aludtej, kefír, joghurt

Ezeket a hozzávalókat egyenként mézzel elkeverve, és a rákenve a bõrfelületre a leégés enyhítésére talán a legjobb megoldás. A masszát hagyjuk a bõrfelületen, ameddig csak idõnk engedi – minél többször alkalmazzuk, annál gyorsabb a gyógyulás. Hidratálja és megnyugtatja a bõrt, ráadásul sokkal olcsóbb, mint a boltban kapható vegyületek.

Tojás

A tojássárgáját kissé felverve kenjük kiszáradt töredezett hajunkra, hagyjuk hatni majd alaposan mossuk le. Dússá és hidratálttá fogja változtatni a hajat. A fehérjét pedig alkalmazzuk zsíros hajra – ugyanígy kenjük a vizes hajkoronánkra, majd a hatást fokozva almaecetes öblítéssel varázsoljuk simára és csillogósra – mondják a pécsi hölgyek.

Krumpli

Gyermekként sokan tapasztalhattuk, hogy édesanyánk, ha fájt a pocakunk, nyers, fõzött vagy pépes krumplit adott. A benne lévõ keményítõ miatt a krumpli savtúltengésre szinte a legjobb természetes megoldás. Láz és betegség esetén szintén megfelelõ étel – könnyû és nyugtató a gyomornak.

Barna rizs

A barna rizs tökéletes vércukorcsökkentõ, ráadásul minden tekintetben sokkal egészségesebb, mint a hagyományos rizs. Ha tehetjük, együnk minél többet ha cukrunk magasabb az átlagnál.

Méz

A méz rendkívül egészséges, és széles körben ismert “gyógyítószer”. Legfontosabb, hogy baktériumölõ, ezért betegen erõsen ajánlott fogyasztani. Továbbá gyulladáscsökkentõ belsõleg és külsõleg alkalmazva is, idegnyugtató, valamint a pattanásos bõrre alkalmazva szépítõ, simító és gyógyító hatású – így a pécsi kutatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!